Кощунство! Обраха къщата на Хаджи Димитър

14.11.2014 / 15:36 5

Крадци обраха родната къща на Хаджи Димитър в Сливен, като отнесоха със себе си ятаган с кания, пищов и нож. Къщата-музей се охранява от СОТ.

Алармената инсталация отчела проникването в четвъртък в 3.30 сутринта, но при проверка на място екипите на СОТ не разбрали по нищо, че в къщата има крадец. Сигналът за обира е подаден едва няколко часа по-късно, като полицията дошла на място в 8.00 часа. Разследващите установили, че в къщата е проникнато през двора на къщата, след което е разбит катинарът на едно от помещенията. Там от витрината са взети ятаган с кания, пищов и нож, пише offnews.bg. 

Министърът на културата Вежди Рашидов е разпоредил проверка за това как е бил охраняван обектът. За целта е назначена комисия, която трябва да извърши проверка на състоянието на музейната сбирка.

Къщата е построена в края на XVIII в. в сливенския квартал „Клуцохор”. Хаджи Димитър е роден в нея на 10 май 1840 г. Първата музейна сбирка в нея е открита през 1935 г., а през 1955 г. прераства в експозиция. Възстановен е изцяло традиционният интериор в стаята, където е роден Хаджи Димитър, гостната, мутвакът (кухнята) и типичната сливенска винарска изба. В музейния комплекс е включен и ханът на хаджи Никола Асенов с прилежащите стопански постройки, където е пресъздадена обстановка, типична за предосвобожденски хан и кебеджийска работилница. На втория етаж са изложени вещи на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, фотоси и документи, свързани с героичния демарш на четата от 1868 г. Къща - музей „Хаджи Димитър” е включена в списъка на 100 - те национални туристически обекта. 
 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
teodor999 (преди 9 години)
Рейтинг: 7551 | Одобрение: -649
Тези хора хаир няма да видят!
0
0
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО ! (преди 9 години)
Рейтинг: 309 | Одобрение: 84
срама нямат тези хора,Бог няма да им прости
Син съм на земя прекрасна, Син съм на юнашко племе.
0
0
ivaylo (преди 9 години)
Рейтинг: 4515 | Одобрение: 55
Грехота !!! Хора без съвест и поне грам самосъзнание българско !
ft
1
1
Уйо (преди 9 години)
Рейтинг: 42673 | Одобрение: 8083
Разбит катинар на вратата и сотаджиите няма да видят нищо. Да бе, да.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама