Кошмарна идея: Искат скок на данъците с 50 %

08.05.2023 / 18:39 4

Нискодоходните групи ще плащат 50% повече, ако се приеме предложението на синдикатите за увеличаване данъка на физическите лица от 10 на 15 процента, коментира икономистът Васил Караиванов.

Според него, възстановяването на ДДС на предкризисните му нива е единствената възможност за повишаване на приходите в бюджета и по тази мярка вече е постигнато и политическо съгласие, посочи той, цитиран от БНР.

Хората с минимална и средна работна заплата ще бъдат най-силно засегнати от евентуален ръст на данъка общ доход, ако бъде увеличен с 5%, пресмята икономистът Васил Караиванов: "Тези с по-ниските доходи ще бъдат първите, които ще бъдат ударени от повишаването с 50% на данъка общ доход де факто, тоест от 10 на 15%".

За да бъдат все пак защитени нискодоходните домакинства от КНСБ предлагат необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата. Според икономистите обаче това ще разклати финансовата стабилност на държавата.

"Връщането на косвените данъци, на ДДС и на акцизите на предкризисните нива - това е необходимото зло, което трябва да преживеем. Такова едно връщаме би позволило, пък в следващите години допълнително намаляване вече на данъци, но на всички заедно".

Всякакви данъчни промени на този етап, освен възстановяването на ДДС, са нежелани и със съмнителен ефект. Така смята и политическото мнозинствоЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
KRISTINCHO (преди 4 месеца)
Рейтинг: 40444 | Одобрение: -496
В България всеки закон удря под кръста, работещите бедни. Богатите безделници, винаги са над законите. Именно те плащат, за да останат недостигаеми.
Нищо добро не те чака, ако в двора ти влезе КОМУНИСТ, ЦИГАНИН или КОЗА.
6
0
doko (преди 4 месеца)
Рейтинг: 3360 | Одобрение: 1035
Аха пак ще тупаме по бръшнянния чувал.Пак почвате от най бедните. Защо никой не предложи несправедливия плосък данък да се замени с прогресивен?Защото прогресивния данък ще удари вас богатите. Ще трябва да плащате повече данъци.Не ни питахте когато вкарахте процент солидарност в сметките на тока и водата. Солдарни с кого ? С мързеливите и крадливи  цигани.Къде е вашата солидарност към бедния народ?Но както се казва в един филм :Да го ду*ат бедните. 
doko
2
2
ас (преди 4 месеца)
Рейтинг: 133931 | Одобрение: 21931
това ще стане след изборите освен ако дебилите в парламента не прехвърлят цялата отговорност за всичко на служебното правителство. и това се очакваше много одавна. не можеш да финансираш една държава или цял ес само с печатане пари и празни обещания. и сега ще видите как всички ние ще патим оръжието което ес подари на украйна.
2
2
kjk (преди 4 месеца)
Рейтинг: 24745 | Одобрение: 2085
От кога я чакахме тая новина!!!Като при бай Тошо,първо пускат един слух и хоп,след месец станало закон!Добре че, депутатите в почивка и не могат се усетят!!!С техния темп на работа ще има да я приемат още няколко събрания!!!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама