Ковачев срещу Станишев: Социалистите имат проблем, като свършат чуждите пари

16.05.2019 / 08:30 1

Кадър: БТВ

"Много е забавно, когато ЕНП, които управляват от 25 години, да говорят за промяна. Категоричен победител от дебата е Франс Тимерманс. В Германия имахме много неравностоен дебат, от едната страна има човек, който говореше прекрасен немски, от другата страна Вебер".  Това заяви в предизборен дебат по БТВ президентът на ПЕС Сергей Станишев.

"ЕНП ще има най-много евродепутати и няма как да се направи ляв завой. Ние предлагаме най-реалната промяна на Европа, базирана на икономиката". Това каза кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев. "Без икономиката и генериране на нови работни места и БВП няма как да има социални придобивки", добави Ковачев.

"Десните наложиха политиката на затягане на коланите. По инициатива на социалдемократа от Швеция Стефан Льобен се прие декларация за социалния стълб", припомни президентът на ПЕС. Според него най-важното е, че на изборите няма да има националистическо цунами, целта на социалистите е да променим посоката заедно с мнозинство от зелените и левите, каза Станишев.

"Основният проблем на ЕНП е политиката на орязване. Търсейки изход на икономическата криза те казаха, че това е държавният дълг, а причината е спекулативния капитализъм, който взриви ситуацията. ЕНП каза, че всяка държава трябва да ореже своите разходи, но това стана толкова насилствено, че се разкъса социалната им тъкан както в Испания, където имаше 50% младежка безработица", посочи Станишев.

В отговор Ковачев цитира Маргарет Тачър, която казва, че "проблемът на социалистите идва тогава, когато свършат чуждите пари". "Станишев трябва да си избере или да вдигаме данъците, или да вземаме заеми или да орязваме нещо друго", каза кандидатът на ГЕРБ за евродепутат. "В листата на БСП има хора специалисти, които правят фалират банки, долара 3000 лв.", каза Ковачев визирайки Румен Гечев.  Изненадващо Сергей Станишев го репликира с думите - "най-вероятно имате предвид мен", на което Ковачев отговори "нямам предвид вас".

"Оставихме на Бойко Борисов 8 млрд. фискален резерв, пенсиите бяха увеличени с 80%, както и средните и минимални заплати в България. Преразпределението на ресурса в жизнения стандарт на хората е характеристика на социалистите", каза Станишев.

Тръгваме от много ниско ниво, завещано от вашата партия, отговори Ковачев на критиките на президента на ПЕС, че хората в България живеят в бедност. Сергей Станишев цитира данни от националната статистика, според които около половината от българите живеят с доходи близки до границата на бедността.

"Корупцията не е български феномен, това е бич за обществото и поставихме високи морални стандарти, където се подават оставки дори при съмнения", каза Ковачев и изрази надежда опонентите от БСП да подхождат по същия начин със замесените в подобни скандали социалисти. "Ние подкрепяме инициативата за европейска прокуратура, а ОЛАФ показва, че има под 2% нередности у нас", заяви кандидатът на ГЕРБ.

"Истина е, че корупция има навсякъде, но в България тя е като окопал се феномен", репликира Станишев. "Основното внимание трябва да е насочено към контрола на публичните средства. Ние сме вече 12 години членове на ЕС, при тези десетки милиарди излети в България, трябва да сме се приближили до стандарта на живот в Европа, но това не е факт, защото се отклоняват в частни джобове, европейската прокуратура е стъпка в тази посока", посочи Станишев.

Ковачев го репликира, че когато е бил премиер "не е давал свои хора на вълците", на което Станишев отговори, че "това не е вярно". "Имаше освобождавани министри заради подозрения", припомни президентът на ПЕС.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
6
n eXu s (преди 3 месеца)
Рейтинг: 168430 | Одобрение: 22745
Естествено, че ще се затягат коланите! Комунягите искат да раздават пари на плебеите и да настъпи нов колапс в икономиката! Това не трябва да се допуска! Затова, всички излизаме и гласуваме срещу комундетата! Никога повече опашки за хляб и подаяния за мързеливите плебеи!
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама