Кой и защо противопоставя природолечението и медицината?

18.01.2018 / 18:41 0

През последния век, откакто медицинското лечение е общодостъпно, продължителността на живота е нараснала тройно, а смъртността, особено детската, е много по-ниска. Това се дължи в огромна степен на достиженията на съвременната медицина да предотвратява и лекува множество болести, които преди са били смъртна присъда. Хората в развития свят почти не умират от апандисит, възпалени зъби, порезни рани и тетанус; много от усложненията при раждане се овладяват и се спасяват живота и здравето на майки и бебета; вариола, морбили и полиомиелит вече не отнемат половината деца в семействата, благодарение на масовите имунизации. Развитието на хирургията, методите за диагностика и фармацевтичните лекарства, наред с други достижения на цивилизацията, доведоха до най-многолюдното човешко население в историята на планетата.

Както всичко в живота обаче, и медицината има „тъмна страна“. Тя включва страничните ефекти от лекарствата и ваксините, прекомерната употреба на антибиотици, създаваща мултирезистентнисупербактерии, както и появата на множество „нови“ заболявания, произтичащи, парадоксално, от увеличената продължителност и повишеното качество на живота в съвременните условия. Тези фактори, в комбинация с шестващия сред много от лекарите „божествен комплекс“ и тяхната все по-тясна специализация, кара много от пациентите да търсят различен път към здравето. Хората обръщат поглед към традициите, към духовните практики, към природата. И в много случаи т.нар. „алтернативни методи“ наистина дават резултат за опазването и подобряването на здравето.

 

Но защо на природолечението е поставен етикет „алтернативно“? Множество лечители насаждат изкуствено противопоставяне между природните методи и съвременната медицина, като дори настояват пациентите да прекратят започнато лечение, за да има ефект една или друга алтернативна практика, а такива действия често са опасни и животозастрашаващи. Разпространяват се и откровени обиди към цялото съсловие на лекари и фармацевти, като „мафия в бели престилки“. Лекарите също масово се включват в това противоборство, като обявяват природолечението за шарлатанство, „бабини деветини“ и заиграване със съдбата. От това изкуствено противопоставяне страдат пациентите и общественото здраве.

 

Та нали медицината се е развила именно от традиционните практики за опазване на здравето. Хората от векове наблюдават ефектите върху организма от различни храни, билки, движения, масажи, загряване и други, по метода проба-грешка.Когато към тях се приложи научният подход и благоприятното им действие бъде доказано, те са подобрявани с цел още по-ефективно лечение.

 

Фармацията в огромна степен се базира на познати от векове лечебни растения. Фитотерапията (билколечение) почива на научни доказателства за ефективността на методите за екстрахиране и за действието на различните лечебни билки. Днес, с инструментите на съвременната наука, изучаването и доказването им са многократно подобрени и ускорени. В редица престижни университети и клиники в цял свят се провеждат проучвания, които дават ценни изводи за комбинирането, синергията и приложението на билките. През 2015 г. Нобеловата награда за медицина се присъжда на Уилям Кембъл и Сатоши Омура за разработката на лекарствен препарат срещу инфекции, предизвиквани от кръгли паразитни червеи, както и на Йоуйоу Ту за създаването на лекарство срещу малария, което е добито от сладък пелин (Artemisia Annua). Това е широкоизвестен факт, но наред с него има редица другиизключителни постижения в областта, като например последните положителни клинични данни за приложението на босвелия освен при артрит и при улцерозен колит (болест на Крон).

Фитотерапията днес има своето незаменимо място в профилактиката на редица заболявания, както и като съпътстващо медикаментозното лечение средство. Фитотерапията допълва и подкрепя, а не се противопоставя на методите на съвременната фармакология и медицина. За да действа фитотерапията, също както и фармацевтичните лекарствени средства, е необходима диагностика с методите на съвременната медицина.

Това е същността на научния подход – въз основа на цялата налична информация да се прецени дали ползата от определено действие е по-голяма от рисковете от него или при бездействие. Ясно е, че възпален апандисит или спукана язва на стомаха не се лекуват с билки, масажи и хомеопатия. От друга страна, при някои сезонни вирусни инфекции и други не спешни състояния, приложението на медикаменти и съответните им странични ефекти могат да бъдат избегнати, а проблемът да бъде решен с фитотерапия. Билковите продукти са незаменим помощник във възстановителните процеси, например след операция, и се прилагат като помощно средство към предписана от лекаря медикаментозна терапия. Въпросът е в правилната и безпристрастна преценка, без залитания в отрицание.

 

Голяма част от актуалните болестни състояния са следствие от съвременния начин на живот, включващ двигателната ни активност, качеството на съня, диетата ни, употребата на алкохол и цигари. Фактите са плашещи: в развитите страни затлъстяването, чернодробната стеатоза , хипертонията и диабета са водещи, наред с други автоимунни заболявания, а това са предотвратими в голяма степен състояния, зависещи много от начина ни на живот. Става дума за личната ни отговорност към собственото ни здраве и това на децата ни. Ето защо профилактиката е толкова важна.

За фитотерапевтична профилактика през зимата Панацея предлага четири билкови тинктури, подсилващи уязвимите системи в огранизма. Панацея за имунната система е доказана с годините комбинация от 7 български билки, която може да се приема от всеки. Панацея за кръвоносната система подобрява оросяването в студеното време, а тинктурата от Босвелия облекчава артрита и остеоартрита. Тинктура Котешки нокът помага на организма да се пребори със сезонните вируси.

Билковите тинктури Панацея можете да намерите във Варна в магазин “Бина”, ул. Хаджи Стамат №32 (тел.052/610814), както и да поръчате от сайта на производителя  или през Фейсбук страницата . Пълния списък с партньори по градове и онлайн можете да намерите тук.

Бъдете здрави!

 

 

* пубикация

 

 

 

 

 Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама