Кой носи отговорност за почистването на пластмасови отпадъци в Черно море?

23.08.2019 / 00:50 4

БНТ

Увеличава се количеството на пластмасови отпадъци в Черно море. Това са наблюденията на учените от Института по океанология във Варна, които се завърнаха от поредната експедиция.

Коя институция трябва да почиства морето от пластмаса - вижте повече подробности в прякото включване на кореспондента ни Нивелина Няголова от Варна.

Няма институция у нас, която да е длъжна да почиства пластмасовите отпадъци в морето. Морска администрация може само да санкционира корабите, ако се установи нарушение, и това най-често става със сателитни снимки, които експертите получават.

Почистването на морето от пластмасата изисква огромен технически и финансов ресурс и не всяка държава може да си го позволи.

Река Дунав е най-големият замърсител на Черно море. Пластмасовите отпадъци на половин Европа се изливат в румънски териториални води и заради южното течение се събират в района на Дуранкулак и нос Калиакра. Корабният трафик също генерира боклуци. Пластмасови полета се наблюдават по маршрута на плавателните съдове в Черно море.

Доц. Кремена Стефанова, Институт по океанология-Варна при БАН: Предимно пластмаса, найлонови торбички, изхвърлени касетки, касетки даже различни размери.

Единственото, което в момента могат да правят институциите, са информационни кампании.

Мирослава Робинсон, "Басейнова дирекция"-Варна: 80% от отпадъците са от наземно базирани източници. Морето не създава отпадъци. Създаваме ги ние тук на сушата и от там те попадат в морето основно чрез речния приток и туристическите дейности.

Единствено неправителствените организации могат да почистват морето по проекти. Помагат и рибарите, но тази практика не е наложена в България.

От май тази година влезе в сила Европейската директива за пластмасовите отпадъци. Тя наложи ограничения и дори забрана за производството на някои продукти. Всяка страна членка на ЕС има срок от две години да приложи директивата в своето законодателство. Но за почистването на вече попаднали в морето пластмасови продукти решение все още няма.

Докато светът се опитва да спаси моретата и океаните от пластмасата, Световната здравна организация излезе с доклад, че пластмасовите микрочастици представляват минимален риск за здравето на хората.

Данните сочат, че всеки ден чрез храната и водата ние поглъщаме по 5 милиграма пластмаса, което е колкото една кредитна карта. Здравните експерти все пак уточняват, че предстоят още изследвания и допълване на докладите им.

 "Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
32
256
kris (преди 9 месеца)
Рейтинг: 127611 | Одобрение: -1794
Само 200 ли.....мислиш ли? А аз смятам, че цяла нощ ще блъска минуси до припадък.....Смята, че ще ми накриви грездея....Трябва форумците наистина да вземем мерки против това зло.....Чувате ли форумци.....? Бой по тиквата с черпака, докато и опадат зъбите.....Никаква милост.....НЕ ЩЕШ МИРА, НА ТИ СЕКИРА....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
9
12
Mercenary (преди 9 месеца)
Рейтинг: 44807 | Одобрение: 10147
Ей сега албанският дебил ще ти начука двеста минуса ... Ухилен
20
39
kris (преди 9 месеца)
Рейтинг: 127611 | Одобрение: -1794
ГЕРБ разбира се.....нали те управляват....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама