Красимир Дачев: Случващото се с ТЕЦ "Марица-Изток 2" ще ни върне в социализма и на опашките за банани

07.02.2020 / 09:22 2

Източник и видео: Нова Тв

Бизнесменът Красимир Дачев коментира в сутрешния блок на Нова телевизия защо бизнесът е срещу спасяването на ТЕЦ „Марица-Изток 2“.

Припомняме ви, че работодателските организации заплашиха, че ще сезират Европейската комисия заради неправомерната държавна помощ, с която ще се спасява „ТЕЦ Марица Изток 2“. Търпението ни се изчерпва и ще бъдем принудени да сезираме ЕК за тези практики, които са против интересите на България. Това обявиха в позиция работодателските организации, обединени в Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

Позицията на бизнеса е изпратена до премиера Бойко Борисов по повод приетата преди дни мярка, с която парламентът задължи правителство да „оздрави“ държавното дружество ТЕЦ „Марица изток 2“.

„България е в много интересно положение заради тази Зелена сделка. Ще има разграничаване между богати и бедни държави“, каза Дачев, зам.- председател на БТПП.

„Очаквахме, тъй като трябваше да затваряме въглищните централи, проект за преструктуриране, за намаляване на разходите, за работниците, но с изненада с разбрахме много хомогенното решение в НС – всички, независимо какъв цвят са, са гласували единодушно да се подпомогне ТЕЦ „Марица-Изток 2“, информира Дачев. По думите му, случилото се наподобява социализма. „Очаквахме друго нещо“, каза той и припомни как едно време е имало опашки за банани.

ТЕЦ „Марица-Изток 2“ е три пъти по-малко ефективна от ТЕЦ „Марица-Изток 1“. Това е защото е държавна“, заяви по Нова Тв Дачев.

Дачев даде за пример Гърция, в която има открита мина за добив. „Там с подобни количества има 2 500 работници, а нашите, които добиват въглища, са 10 000 души”, посочи още той, пише Novini.bg.

Той обясни, че капацитетът на ТЕЦ-а, който работи е между 30%-50% и затова България от износител на енергия се е превърнала във вносител. „Ако ТЕЦ Марица Изток произвежда енергия на 100 лева, тя ще печели и няма да внасяме от чужбина. Януари внесохме енергия на стойност 110 лв.”, каза бизнесменът.

„Ще има опити ТЕЦ-а да се направи недържавна, но това ще е ачик“, добави той. Всяка година има около 150 – 200 млн. лв. загуби, поясни бизнесменът.

Енергетиката е стратегически отрасъл“, напомни Дачев и поясни, че България няма никаква визия за бъдещето.

Според Дачев, случващото показва за една слепота в сектора. Той напомни, че всеки, който е в него, както например бивш шеф на НЕК опреди е казвал – не, не, не, изведнъж после си променя мнението и почва да говори – да, да, да.  (Коментарът се отнася за бившия шеф на НЕК Петър Илиев, който първо бе освободен от борда на БЕХ, а по-късно - в началото на август 2019 г. бе уволнен и от поста на изпълнителен директор на НЕК. До уволнението се стигна след близо година настояване от страна на бизнеса заради високата цена на електроенергията на свободния пазар.)

„Много е деликатна цялата работа. Така няма да стане по начина, по който се процедира. Промените трябва да тръгнат от самият сектор ,от Министерство на енергетиката. Създава се една дупка и аз се чудя с какво ще я засипва после финансовият министър и министър- председателят. На тях им се създават проблеми“, заяви бизнесменът.

„Има работа за десет години и тя трябва да започне днес“, категоричен е той.

Никое правителство не се е оправяло със сектора. Това е един деликатен сектор и е много трудно човек, който идва за една – две години да го оправи. Тези, които са вътре в енергетиката – старите кучета, могат да си правят каквото си искат“, заяви още Красимир Дачев и пак напомни, че решението на депутатите за ТЕЦ „Марица – Изток“ 2 ни връща в социализма и на опашките за банани.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
2
MrBean (преди 3 години)
Рейтинг: 118241 | Одобрение: -1354
A дали 'най-корумпирания' съдия не е резнал краварските тецове?
2
3
ЕВСТАТИ (преди 3 години)
Рейтинг: 1004 | Одобрение: 259
Сега всички приятели на краварите ще наскачат да кажат че ТЕЦ-а трябва да се оправи, за да може да плащаме на краварите за скъпия ток.....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама