Кризисен щаб се заема със заседналия кораб

29.09.2021 / 13:45 5

Снимка Булфото

"Петел" следи какво се случва със заседналия кораб.

За спасяването на заседналия край Камен бряг товарен кораб Vera Su ще работи координирано кризисен щаб. Това обяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на транспорта Христо Алексиев след днешното правителствено заседание, предаде БТА.

Припомняме, че корабът заседна край скалите на 22 септември и досега институциите не са се справили с претоварването на превозваните от плавателния съд торове, което създава риск от екологична катастрофа в морето.

Алексиев заяви по този повод: „Имаме два основни приоритета - околната среда и здравето на хората“. Времето в района е лошо, има вълни 3-4 бала. Има готовност за евакуиране на екипажа, който е от деветима души, каза той.

С оглед опазването на околната среда са предприети действия и горивото е източено от кораба, запазено е минимално количество, което да поддържа електрозахранването. 

В момента се правят паралелно пет плана за извеждане на кораба и неговото разтоварване, всяка една технология ще бъде съобразена с мерки, които да защитават околната среда, посочи той.

Торът е карбамид – един от най-често използваните торове в селското стопанство, каза тази сутрин пред Bulgaria ON AIR директорът на Института по океанология при БАН доц. Николай Вълчев, след като стана ясно, че са разтоварени само  500 тона от азотния тор на кораба, преди акцията да бъде прекратена.

Според него по принцип този тор не е токсичен отпадък, но бурното развитие на фитопланктонните организми впоследствие води до гниене на дъното и опасност за живота на дънните организми.

Засега замърсяването е точково в ограничена акватория, но по хранителната верига веществото може да попадне на трапезата, предупреди експертът. Той е категоричен, че опасният товар трябва да бъде разтоварен. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
Master (преди 2 години)
Рейтинг: 778 | Одобрение: 168
Тъжна БГ картинка. Липса на професионализъм, липса на желание, липса на знания, за сметка на това купища оправдания. 
Master
2
1
Чичкото (преди 2 години)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
В парл;амента когато депутатите не желаеха да свършат някаква работа създеаваха КОМИСИЯ Сега се създава КРИЗИСЕН ЩАБ КОЛКО ХУБАВИ ДНИ ОРОПИЛЯХТЕ ДОКАТО СЕ НАКАНИТЕ ДА СВЪРШИТЕ НЕЩО КОЛКО ЛАПАЧИ В СОФИЯ И ВАРНА ИМА ПО ВЕРИГАТА КОИТО САМО ЛАПАТ А НЕ ЗНАЯТ ЗА КАКВО ИМ СЕ ПЛАЩА Сетихте се когато времето се разваля и вълнението се покачва А при първият щорм тази прогнила 32 годишна барака ще се разпадне и от резервата ще остане само спомен а морето ще бъде замърсено за дълго
Истината преди всичко
2
1
Дедо (преди 2 години)
Рейтинг: 17839 | Одобрение: 5954
Сега е момента Министърът на транспорта да научи(сигурен съм,че не знае) за съществуването на отдел на Морска администрация в София, а по-важното да се убеди в безполезността на такава структура... В столицата море няма, но по-важното - повечето от назначените чиновници ( лапачи ) не са стъпвали на кораб... Изводите за тяхната компетентност направете сами...
3
5
ПраБългарин (преди 2 години)
Рейтинг: 61913 | Одобрение: -28422
Трябваше да изчакате още месец собственика да реши, какво да прави с кораба и товара ... А може да го оставите за пролетта, че идва зима.
2
2
Уйо (преди 2 години)
Рейтинг: 43197 | Одобрение: 7927
Това трябваше да се направи до 24 часа след инцидента, а не сега. Деба пълните профани дето са нашите експерти. По-точно са експерти баш професионалисти, но по ентомология с тясна специализация по калинките.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама