Куфарът с убитото дете бил откраднат (обзор)

23.03.2015 / 22:49 3

Зеленият "Самсонайт" не е продаван у нас, правят запитване до фирмата в Белгия

 

Загадката с доплувалия в куфар труп на 5-годишно момче все още остава неразплетена. След публикувания фоторобот на убитото дете в Столична дирекция на МВР са се обадили над 20 души. Нито един от сигналите обаче не е дал резултат. "Много от обадилите се просто искат да направят мръсно на съседите си, други са с откровено налудничави версии", заявиха източници от СДВР. Полицаите обаче проверяват абсолютно всички сигнали, по случая се работи и извън територията на България. Трупът на около петгодишното момче с ръст 112 см бе намерен в река Искър преди село Долни Пасарел миналия петък. Самото убийство е станало 3-4 дни по-рано, според оценката на съдебните медици, извършили аутопсията. Най-вероятно детето е убито другаде и куфарът е изхвърлен от моста, а след това теченията са го довлекли на брега. Момчето е с тъмно кестенява коса, кафяви очи и светла кожа. Външният му вид предполагал, че е имало психични проблеми, твърдят експерти. Според тях детето е българче, което е било "гледано добре". Пред "Стандарт" антрополози обаче излязоха с версия, че убитото момче има леко монголоидни черти. Вероятно ще бъде направена ДНК експертиза, за да се уточни произходът му.

 

Сред основните версии на разследващите е, че извършител на престъплението е близък роднина на детето.
Най-вероятно луксозният куфар "Самсонайт", в който бе открит трупът на момчето, е бил откраднат преди убийството, твърдят разследващи. Много е възможно това да е станало на летище София. От МВР пуснаха днес две снимки на въпросния куфар. Полицаите се надяват истинският притежател на пътната чанта да се обади и да каже къде е изчезнала ценната вещ. Другият вариант е, куфарът да е бил препродаден след кражбата му.

 

Въпросният "Самсонайт" е произведен в Белгия. От МВР са изплатили запитване до фирмата с идентификационния номер, за да се провери за коя държава е изпратена въпросната партида. В България подобен цвят от куфара въобще не е бил продаван, твърдят от представителството на фирмата в София. В магазин официалната му цена е около 900 лв.
Заедно с фотосите на куфара е публикувана и хавлията, с която е завито детето. Тя е в цвят турскосиньо. Надеждите са някой да я разпознае и това да помогне да се открие следа към самоличността на момчето.

 

120 деца изчезнали само през 2014 г.

 

Най-често бягат от любов, откриват ги с частни детективи

 

По няколко деца изчезват всеки ден от българските семейства. Тревожната статистика на МВР показва данните, зад които стоят безброй съдби на стотици наши сънародници. Обикновено от полицията не успяват да открият хлапетата, а институциите като "Закрила на детето" пък действат постфактум. Превенцията липсва и това е най-големият проблем, твърдят препатили. Според данните на МВР за 2014 г. от домовете си са изчезнали над 120 деца. По-голямата част от тях са тийнейджъри, които са напуснали родителите си съвсем съзнателно. Обикновено става въпрос за несподелена любов, семейни неразбирателства или проблеми в училище. Не са и малко случаите обаче, в които изчезват невръстни хлапета, отвлечени от лоши хора. Родителите опитват първо с институциите, а след това прибягват до услугите на частни издирвачи. Резултатите на детективите също невинаги са положителни, но в повечето случай децата биват откривани единствено след частно разследване. Често децата не се чувстват разбрани поради липса на нормално общуване с родителите. Прекалената строгост и обратно, пълната незаинтересованост на семейството от проблемите на детето водят до отчуждение и го тласкат на улицата, обясняват експерти по издирванията. В много от случаите непълнолетни девойки са откривани при техни гаджета, които са от малцинствата, а това не се приема от семействата им - като сагата с 15-годишната Камелия от Видин миналата седмица. Други просто решили за известно време да отидат на море, трети пък решили да зарежат ученето и да потърсят препитание в чужбина.
През последните години нараства броят на издирваните хора, които пребивават на територията на друга държава, показват

 

ифрите. В тези случаи се търси съдействието на външното министерство и Интерпол. От близо година в МВР имат идея за новата система за ранно оповестяване на случаи на деца, станали жертва на престъпление. Идеята е чрез нея снимка и информация за отвлечени малчугани да се върти по телевизиите и радиата през 15 минути. Статистиката сочи, че най-много хора изчезват от големите градове - София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. Като само през 2013 г. 171 човека са обявени за безследно изчезнали.

 

Пепи бе удушен от лудата си майка

 

Даниела Терзийска отърва затвора, не стъпи на гроба на сина си

 

Невръстно момченце, убито в езеро. Този сюжет отпреди 14 г. все още изправя коси. Тогава, на 16 март 2001 г., около 11,30 часа чистачка открива трупа на 3-годишния Пепи в Южния парк. Два часа по-рано таксита окупират Народното събрание. Оказва се, че бащата на детето - Стоян, е таксиметров шофьор и е събрал колегите си да издирват момчето и искат отговор от властта защо не могат да го намерят. Версията на майка му Даниела Терзийска - докато водела детето към забавачката, на ул. "Захари Круша" и "Стефан Гешов" в столицата, пред ОДЗ 124 спряло черно беемве комби. Неизвестните грабнали момченцето и отпрашили.

 

Недоволството расте бързо, хиляди таксиджии и граждани излизат на площада пред парламента и скандират "Оставка" и "България уби дете". Около 16 ч от МВР съобщават, че майката Даниела Терзийска е признала как е удушила детето си и го е хвърлила в езерото. Според криминалните психолози тя страда от параноидна шизофрения и е извършила зверството в пристъп на замъглено съзнание.

 

Съдът приема, че в 6,50 ч Даниела е удушила детето, сложила е трупът в черен чувал и го е занесла и изхвърлила в Южния парк. Въпреки че е призната за виновна, заради болестта си няма как да лежи в затвора.
След кървавата драма и шумния процес Даниела и Стоян се развеждат. Той отива в Англия и сега има син на 7 г. Даниела никога не отива на гроба на малкия Пепи, за него се грижи майката на Стоян.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
7
0
niama znachenie (преди 6 години)
Рейтинг: 712 | Одобрение: 347
и какво излиза,че полицията не ги намира в повечето случаи,а частните детективи успяват...пак до пари ли опираме?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама