Купуваме земята под панелката за хилядарка, в големите градове може и за по-малко

20.02.2018 / 14:35 20

Снимка Булфото

За около хиляда лева всеки собственик на жилище или друг имот в сграда, изградена с отстъпено от общината право на строеж може да стане притежател на идеалната част от земята под нея.

Преди години по този начин са били изградени хиляди блокове, основно панелки и ЕПК-та в новите жилищни комплекси в София и другите големи градове на страната.

Според адвокат Борис Кумпиков за по-големите и високи блокове в периферните квартали на София или другите големи градове цената може да излезе и по-ниска, съобщава „Монитор“. По думите му застроените терени под подобни сгради са частна общинска собственост и всеки собственик може да поиска да си ги купи, пише trafficnews.bg.

„Оценката е ниска, защото мястото е вече застроено“, обясни той. Вчера от новосформираната Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост - "Справедливост" пък предложиха въпросната земя под сградите, вдигнати с отстъпено право на строеж, да се дари на съсобствениците на имоти в тях. Според един от основателите Павел Миланов, общините не се грижат за терените и около сградите, като задължават гражданите да почистват например снега през зимата.

„В случай, че панелката падне, хората ще трябва да платят разчистването на терена и да останат на улицата, защото не го притежават“, смята той. Миланов каза още, че бившият главен архитект на София Петър Диков е писал докладна до Столичния общински съвет с предложение това да се направи.

От пресцентъра на общината и СОС казаха, че подобна идея не е била обект на разглеждане от местната власт в главния град на страната. Адвокат Кумпиков обаче смята, че подобна стъпка би противоречала на конституцията, защото ще се получи субсидиране само на отделни граждани за сметка на всички останали данъкоплатци.

„На практика това може да се разглежда и като нерегламентирана държавна помощ, което се забранява в рамките на ЕС“, обясни той. По думите му хората не тръгват да си купуват идеалните части под и около кооперациите, не само за да не дадат пари, а и за да не им се увеличи данъчната оценка на имота, а оттам и данъкът и таксите, които плащат. Общинският съветник от София Иван Велков смята, че може да се помисли за продажба на земята, по някаква оценка и с ограничения, какво може да се прави с нея и какво не.

„Другият законен начин е да бъде плащана през данъците на собствениците, като те бъдат по-високи за определен период от време, но собствеността им бъде прехвърлена веднага. Това ще направи хората стопани“, уточнява той.

Относно рисковете при бедствие хората да останат без собственост, Борис Кумпиков обясни, че в такъв случай се правят протоколи и собствениците на имотите имат право в срок от 5 години отново да застроят общинския терен и да ги възстановят, където са се намирали преди това.

От новата асоциация освен с идеята за даване земята под панелките, ще се занимават и с популяризиране на стандарти за поддръжка и ремонта на общите част. Те ще качат на сайта си списък с лоялни строителни фирми, които дават и изпълняват гаранциите при дефекти за извършените от тях ремонти. От организацията съобщиха още, че всеки домоуправител може срещу само 20 лв. да стане техен член и да ползва съветите на експертите й. За членовете на етажни собствености абонаментът е 10 лв.Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
8
SexStoki (преди 4 години)
Рейтинг: 1028 | Одобрение: 83
Ами да купуваме
Секс Шоп с БЕЗПЛАТНА доставка

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама