Кв. „Чайка“ ще е с повече паркинги и зелени площи, и с по-малко блокове

25.03.2015 / 15:52 9

Новият подробен устройствен план на кв. „Чайка“ предвижда повече зелени площи, два подземни паркинга с 250 и 400 места, и двойно по-малко жилищни кооперации. Проектът включва и изграждането на Покрит пазар, в който да се разположат различни търговски обекти. „Идеята е да се защити зелената територия в квартала, като се направят нови велоалеи, които да свързват някои от основните булеварди в града и квартала“, коментира главният архитект на Варна Виктор Бузев.

Планът беше одобрен днес на комисията по архитектура, след като се изготвя вече близо 10 години- от август 2005г. Той е бил спиран няколко пъти със заповед от кмета Кирил Йорданов, поради решаване на инфраструктурни въпроси и пречки от страна на Министерството на регионалното развитие. Била е и наложена строителна забрана през 2011г. След като са констатирани несъответствията в плана и е бил приет на заседание на Експертния съвет към общината днес бе допуснат до гласуване на общинска сесия.

Новият ПУП – ПРЗ обхваща територия от 70 хектара. В момента 76% от тях са държавна собственост, 14% общинска, 6% частни имоти, а останалите са съсобственост (публично-частна). „След като планът влезе в сила, по-голяма част от терените ще станат общинска собственост. Досегашният ПУП на квартала не беше в съответствие с актуалната градска среда“, каза директорът на дирекция „Архитектура, градоустройство и устройствено планиране" Пламен Друмев. Имотите за жилищно строителство намаляват от 50 до 33%. За сметка на това се увеличават тези предвидени за озеленяване- от 3,8 до 26%. Ще се запазят териториите за училища и детски градини. „Всеки, който е заинтересовано или засегнато лице по този план има право на съдебна защита. Планът е процедиран по действащото законодателство, като отговаря на цялата нормативна база в момента. Собствениците имат право да защитят интересите си по съдебен ред“, коментира Таня Парушева, председател на комисията по Архитектура. Тя допълни, че проектът, ако бъде одобрен ще влезе в сила, след като изтекат сроковете за обжалване.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
Zu (преди 8 години)
Рейтинг: 248 | Одобрение: 98
Кога ?
Dji
3
1
georgg (преди 8 години)
Рейтинг: 787 | Одобрение: 187
Ще ви съборят блоковете и ще си копате землянки .Еко.И не забравяйте ,че вълкът ви дебне.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама