Лаборатория „ЛИНА” насърчава профилактиката на основни заболявания, подема инициатива за безплатни изследвания във Варна

11.08.2018 / 09:01 0

Медицинска лаборатория „ЛИНА” подема инициатива за безплатни изследвания, чиято цел е да насърчи профилактиката на основни заболявания. Тя стартира през месец август и ще продължи до края на годината, а при интерес от страна на пациентите и през следващата.

„Инициативата се изразява в безплатното изследване на два биохимични показателя, като пациентът заплаща единствено такса манипулация в размер на 2 лв. Показателите  ще се сменят на всеки  два месеца, което ще даде възможност повече хора да успеят да се изследват и да разберат дали имат предразположение към определено заболяване”, обяснява д-р Надя Ковачева от лаборатория ЛИНА” – Варна.

 

През август и септември безплатните изследвания включват кръвна захар и пикочна киселина.

Целта на кампанията е ранна диагностика на част от най-често срещаните социално значими заболявания. Това са болести, свързани с обмяната на веществата, каквито са повишената кръвна захар (диабет), подагра (повишение  на пикочната киселина), нарушенията на мастната обмяна, изразяващи се в повишение на холестерола и триглицеридитe, водещи до сърдечносъдови заболявания. Също нарушения на отделителната система – бъбреци, пикочен мехур, пикочни пътища, при които се променят показателите урея и креатинин, ранна чернодробна патология, характеризираща се с промяната на някои от по-чувствителните ензими на черния дроб, както и други състояния и болестни процеси.

 

„Искаме да стимулираме хората от всяка възраст да се отнасят отговорно към здравето си, като се създадат възможности за всички, без значение от това дали са здравно осигурени или не, да обръщат внимание на профилактиката. Целта ни е да поставим началото на идея, която се надяваме да просъществува и да се надгради. Надяваме се  в нея да се включат повече хора – лекари, пациенти, лаборатории, болници, фондове и всички, желаещи да подкрепят ранното и навременно диагностициране на споменатите заболявания”, заявява д-р Ковачева.

 

Какво е необходимо, за да се включите в безплатните изследвания?

Пациентите могат да посетят лабораторията сами, могат да бъдат насочени от лекар, както и към другите назначени анализи да поискат безплатно да им бъдат направени тези, които са включени в кампанията. В тази инициатива пациентът  заплаща само манипулацията за вземане на кръвна проба, включваща епруветките, иглата и труда на лаборанта и администратора на стойност 2 лева. Самите анализи са безплатни. 

Препоръчително е изследванията да се извършват сутрин, на гладно. Проверката на резултатите става на място в лабораторията или онлайн в сайта на „ЛИНА”.

Кампаниите за безплатни изследвания важат в самостоятелните филиали на „ЛИНА” в областите Бургас, Варна и Ямбол. Информация за тях може да бъде открита на: www.lina-bg.com.

 

 

 *публикация

 

 

 

 Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама