Лаборатория „ЛИНА” обявява шест профилактични кампании през месеците януари и февруари

04.02.2020 / 11:54 0

През месеците януари и февруари 2020 г. медицинска лаборатория „ЛИНА” обявява 6 нови профилактични кампании. Te важат в самостоятелните филиали на „ЛИНАв областите Варна, Бургас и Ямбол. Кампаниите включват пълна кръвна картина с 16 показателя и C-реактивен протеин, метаболитен скрининг, антитела и хормони на щитовидна жлеза, туморни маркери за мъже и жени. Пациентите могат да изберат една или да комбинират няколко кампании, като предварително записване или направление от лекар не се изискват. Таксата манипулация е 2 лв.

Актуални профилактични кампании в периода януари – февруари 2020 г.

Пълна кръвна картина (16 показателя) + C-реактивен протеин (CRP)

Пълната кръвна картина е в основата на профилактичните изследвания, защото повечето заболявания водят до промени в нейните показатели. С-реактивният протеин (CRP) от своя страна е маркер за оценка на възпалителния процес в организма и неговото повишение е свидетелство за активност на болестния процес. Той се използва за диагностика на различни възпалителни и автоимунни заболявания, за диференциална диагноза на бактериална и вирусна инфекция, както и за контрол на проведено лечение. През януари и февруари общата цена на двете изследвания е намалена на 6 лв. от стандартните 10 лв.

Пълната кръвна картина с 16 показателя включва: хемоглобин, еритроцити, хематокрит, левкоцити, тромбоцити, еритроцитните индекси, както и 3-типно диференциране на белите кръвни клетки като лимфоцити, гранулоцити и междинни по обем клетки.

 

Метаболитен скрининг

В него са включени: кръвна захар, урея, креатинин, общ холестерол, пикочна киселина, HDL холестерол, LDL холестерол, VLDL холестерол, триглицериди, чернодробни ензими: АсАТ, АлАТ, ГГТ. До края на февруари цената на изследванията е намалена на 15 лв. вместо 32,50 лв. Метаболитният скрининг е подходящ както за хора в активна и напреднала възраст, така и за деца. Той се препоръчва особено на страдащите от диабет, за които е препоръчително да проследяват състоянието си редовно. Изследванията се извършват сутрин, на гладно.


 

Хормони щитовидна жлеза: TSH + FT4

Нивата на тиреоид-стимулиращия хормон (TSH) и свободния тироксин (FT4) са важен отиентир за това дали функцията на щитовидната жлеза е нормална, повишена или понижена. Изследванията се извършват сутрин, на гладно преди приема на кафе и напитки, съдържащи кофеин. Общата цена на двата хормона е намалена на 12 лв. вместо стандартните 24 лв.


 

Антитела щитовидна жлеза: Аnti –Tg + Аnti –TPO

Тази кампания е подходяща за диагностика и проследяване на автоимунни заболявания на щитовидната жлеза като тиреоидит на Хашимото и Базедова болест, но от нея могат да се възползват още бременни жени или такива, планиращи бременност, тъй като нормалната функция на щитовидната жлеза е съществен фактор за безпроблемно протичане на бременността, както и за правилното развитие на плода. Двете изследвания са на намалена обща цена от 14 лв. вместо 28 лв. И тук е препоръчително преди изследването пациентите да не са консумирали кафе и напитки, съдържащи кофеин.

Пакет турморни маркери - жени

Тази профилактична кампания включва пакет от три туморни маркера CA 125, CA 15-3 и CA 19-9. Те са на намалена обща цена от 25 лв. вместо стандартните 51 лв.

СА 125 е маркер, който се използва за диагностика и контрол на лечението на рак на яйчника. Той може да се повиши неспецифично и при възпалителни и доброкачествени заболявания в малкия таз.  Комбинирането на СА 125  с други туморни маркери като НЕ4  повишава неговата диагностична чувствителност при диагностиката на яйчниковите карциноми. 

СА 15-3 - този туморен маркер се използва за контрол на лечението на рак на млечните жлези и при проследяване за рецидиви на заболяването при първоначално високи нива на маркера. Той може да се повиши и при други туморни локализации ( бял дроб, дебело черво, черен дроб, яйчник, ендометриум и др. ), както и при доброкачествени образувания на млечните жлези.  

СА 19-9 - раков антиген, който се повишава при почти всички пациенти с тумори на стомашно-чревния тракт -основно при рак на панкреаса, а също така и при злокачествени процеси на дебело черво, жлъчен мехур и жлъчните пътища. Заболявания с неонкологичен характер, които могат да го повишат са хепатит, цироза на черния дроб, жлъчнокаменна болест, панкреатит и др.

Пакет туморни маркери - мъже

В тази кампания са включение PSA и CA 19-9 на намалена обща цена от 17 лв. вместо 34 лв.

PSA (простатспецифичен антиген) - единственият туморен маркер, който е признат и се използва като скринингов маркер за рак на простататната жлеза. При изследването му трябва да се съблюдават следните изисквания - да няма еякулации в последнити 48 часа, да не се провежда по-рано от 7 дни след ректално туширане на простатната жлеза или трансректално ултразвуково изследване на простатната жлеза и урологични процедури, поне 6 седмици след биопсия на простатата и поне 8 седмици след лечение на простатит.  Както вече споменахме, СА 19-9 е раков антиген, който се повишава при почти всички пациенти с тумори на стомашно-чревния тракт.

 

Месечните кампания на лаборатория „ЛИНА” важат в самостоятелните й лаборатории в областите Варна, Бургас и Ямбол. Таксата манипулация е 2 лв.

 

 

* публикация

 

 

 

 "Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тукПоследни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама