Лъчезар Богданов: Решението не е в спирането на вноса от Украйна

18.09.2023 / 19:30 4

Кадър БНТ

Виден икономист направи любопотен коментар по актуална за България тема.

Проблемът е в цената, не в пшеницата. Вероятно и тази година има рекордна реколта. Проблемът е със слънчогледа. Това каза в интервю за БНТ икономистът от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

"Имаме рекордна реколта слънчоглед за тази година, с около 8% по-висока от средната за последните 5 години. И да спрем да внасяме, цената продължава да се движи от международните тенденции. Това е болката. Решението очевидно не е спирането на вноса. Имахме спрян внос 5 месеца. Цените понякога вървят надолу, понякога нагоре. Ситуацията е такава: цената на слънчогледа падна дори след забраната мисля, че със 7-8%, а от пиковете от миналата година падна с 60%", добави той. 

"Държавата трябва да помага, когато има шок, но трябва да помага прецизно с хирургически инструмент", смята Богданов, пише novini.bg. 

"Протестът не е само на зърнопроизводителите. Не приемаме думите на министър-председателя. Никога не сме отказвали диалога. Идваме с тракторите за диалог. Изявявали сме желание за тези разговори, но до момента не сме стигнали до нищо конкретно. Политическият момент въобще не е на дневен ред. Такова заиграване няма", каза от своя страна Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз.

"Нашият проблем е чисто икономически, политическата окраска, която се опитват да придадат, не е правилна за нас. Противопоставят ни сектор срещу сектор. Държавата трябва да ограничи вноса от Украйна, поне временно докато продадем продукцията си", коментира Преслав Борисов, зърнопроизводител и бивш зам.-министър на земеделието.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
1
Ванката (преди 7 месеца)
Рейтинг: 47954 | Одобрение: 9584
Продажна сволач, работеща против интересите на българите!
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
3
1
zaza (преди 7 месеца)
Рейтинг: 11801 | Одобрение: 2991
Ами и от Китай да направим безмитен внос, на непроверена, неотговаряща на никакъв евростандарт стока и да видим колко дълго ще изкара БГ производителя- макс 8-9 месеца! Това е най- бързия начин да приключим с БГ производството! Май тва искатГняв
Изключете телевизорите! Пречат на мисленето!
5
2
бачо Кольо (преди 7 месеца)
Рейтинг: 16669 | Одобрение: 4639
Още един урод на козяшката хранилка.
Колкото повече,толкова повече!
4
3
ас (преди 7 месеца)
Рейтинг: 149036 | Одобрение: 23466
явно според този дебил решението да изтровим бедния български народ. готов съм да си заложа ръката че толя дебил не яде хлаб от окраинско жито пълно с тежки метали един бог знае какво още.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама