Лапад - толкова полезен през пролетта
Римските войски се спасили от жажда благодарение на лапада
Още в древността лападът е намерил приложение в народната медицина
През 1629 г. испански духовник описва в трактат ацтекското очистително средство за лечение на болки в корема и повишена температура. Древните хора лекували рани и язви, като поръсвали върху тях смлените му корени и листа.
В индианските племена, освен като кръвен очистител, лападът се е използвало и при лечение на много заболявания на черния дроб, а древните арабски лекари го препоръчвали при лошо храносмилане и хепатит.
Ирокезите използвали корените на лапада за направата на чай, който успешно лекувал стомашно разстройство и бъбречни проблеми./ agronovinite.com
Лападът притежава всички достойнства на зеленолистните зеленчуци.
Той е богат на желязо – отличен за борба с анемията и пролетната умора
Богат е и на фолиева киселина, чиито липси също усещаме през пролетта
Хлорофилът от зелените листа преборва свободните радикали, сочени за вероятна причина за рака
Той е източник на растителни фибри, флавоноиди, целулоза, дъбилни вещества, в същото време няма никакви мазнини и много малко калории
Задължителен е пролетно време за постещи, вегетарианци, вегани и суровоядци, които трябва внимателно да следят за баланса на хранителните вещества.
Лападът има много витамини, особено А и С, аминокиселини.
Антрахиноновите глюкозиди са биологични активни вещества, които помагат при лениви черва, запек и имат прочистващ ефект при хронични състояния.
Оксаловата киселина в лапада, го прави неподходящ единствено за тези, които имат или са генетично предразположени към камъни в бъбреците и жлъчката, тъй като тя се утаява в тези органи.
Зряло растение със семена, в което вече няма толкова полезни вещества.
Как да избираме и приготвяме лапад?
Лападът е най-полезен току-що набран – както са и впрочем всички зеленолистни. На пазара избирайте възможно най-пресните или по-добре не купувайте изобщо.
Пресният лапад се познава по крехките връхчета на листата и по свежестта на откъсната дръжка.
Избирайте растения с ярко зелени листа, без кафяви петна и без много дебели дръжки
Заради свойството на листните да трупат нитрати е добре лападът да бъде добре почистен, но и накиснат за 30 минути във вода. Съхранението е до 3 дни в найлонова торба в чекмеджето на хладилника, за да не се мачка и влагата между листата да го развали преждевременно. Така или иначе престоява не повече от три дни.
Можете и да замразите лапад нарязан във фризера, но и така не повече от месец, защото всеки ден неговите вкусови качества се губят, както и полезните вещества.
Лападът е чувствителен на обработка топлинна, затова е най-добре в зелената салата да се добавя, да се прави на смути.
Приготвянето му е в съд с малко вода и мазнина до омекване, което става доста бързо.
Захранването на бебето с лапад се препоръчва след 8-10 месец, зависи от старта на захранването въобще и най-подходящ е във вида на пюре или крем супа. / hera.bg
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!