Лъсна страшната истината за българския кашкавал!

06.04.2017 / 23:05 7

Евтиният кашкавал съдържа малко мляко, малко мазнини и много вода. Това показва проучване на организация "Активни потребители". В два от изследваните от тях продукти са засечени и растителни мазнини, съобщава Нова телевизия.

Mного потребители не обръщат внимание на детайлите – има куп задължителни изисквания към етикетите. Сухото вещество в кашкавала, тоест млякото - трябва да е най-малко 56%.  Ниската цена е била отправната точка в изследването за качество на организацията "Активни потребители". Проверили 10 марки кашкавал на цена от 9 до 12 лева за килограм.

Изследванията показали, че при повечето от тях липсва част или цялата задължителна информация на етикетите. При 7 от 10-те проби сухото вещество е по-малко от 56%, както се изисква от продуктите по българския държавен стандарт. "Като прибавим по-високото водно съдържание при 70% от изпитаните продукти и добавим високото количесто въглехидрати, което също не е добър признак - означава от една страна, че продуктите са недоузрели, но от друга страна поставя съмнение, че може да има добавки - като например нишесте",коментира Богомил Николов от "Активни потребители".

Освен това много от кашкавалите не са били достатъчно зрели. Най-фрапиращото нарушение е, че в два от продуктите са открити забранените в млечни продукти растителни мазнини.

Ако продуктът съдържа такива, не може да се нарича "кашкавал" и трябва да е на отделен щанд. От Агенцията по безопасност по храните отказаха коментар на проучването. Обясниха, че изследваните продукти не претендират да отговарят на българския държавен стандарт и затова няма защо да им бъде търсена отговорност. От „Активни потребители” алармират още, че макар целта на некачествения кашкавал е свалянето на цената му, то компромисите носят рискове за здравето.
 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
AНОНИМНА (преди 7 години)
Рейтинг: 1119 | Одобрение: 334
АБЕ,БУМ-БУМ,ХОРАТА ПИШАТ ЗА КАШКАВАЛ,КАКВО ОБЩО ИМАТ ТУК ЛЕСБИЙКИТЕ И ПРОСТИТУТКИТЕ  И КАК ГИ ОПРИЛИЧАВАШ,ЧЕ ВСИЧКИ СА ТАКИВА-БЕЛЯЗАНИ ЛИ СА?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама