Лечение на възпаление - кога се нуждаем от ендодонтска терапия

01.12.2021 / 13:16 0

Не всяко възпаление на зъб се нуждае от ендодонтска терапия, но в редица случаи това е единствената възможност. Сред най-често срещаните зъбни проблеми е  появата на гранулом, което е резултат от възпаление на нерв или корен.

В редица случаи това завършва с образуването на гнойна торбичка в самия венец, а в миналото е било и най-честата причина за екстракция на зъби. Днес вече има ефикасно лечение, поне в по-голямата част от случаите, а до екстракция на зъб се стига много по-рядко.

Какво представляват ендодонтските възпаления

Ендодонтското възпаление е възпалителен процес, който протича във вътрешността на зъба, например в пулпата, корена, нервите и каналите. В началото може да остане незабелязано, но с развитие на процеса се оформя характерна клинична картина.

Най-характерното проявление на ендодонтско възпаление е повишената чувствителност към горещо или студено, силната болезненост, пулсираща болка, подуване или обезцветяване на зъбите.

В някои случаи няма симптоми дори и в по-напреднали стадии. Това, обаче, е причина в много случаи възпалението на пулпата да не се лекува навреме, при което пациентът ще изпита болка твърде късно и може да загуби зъба си.

Лечението на кореновия канал може да спаси зъба, да намали болката и да се бори с инфекцията. Ако попаднете на добър ендодонтист (вижте в Churlinov.bg), можете да излекувате дори и напреднали процеси на възпаления и грануломи, като така ще можете да запазите функционални и добре изглеждащи зъби и хубава усмивка.

Какви са вариантите

При всички положения ендодонтското лечение на зъба и на кореновите канали е най-добрата и щадяща опция. Тук има най-малко инвазивна намеса, а шансовете за успешно лечение са най-добри.

Друга алтернатива е екстракцията на зъб, което също е опция в някои по-тежки случаи и по-големи възпаления. На човек, който приема лекарства, може да се наложи временно да спре употребата им по време на лечението, а това може да попречи на ендодонтската процедура. 

Това важи особено при терапии с биофосфонатни лекарства (например за лечение на остеопороза и други подобни). Консултирайте се с вашия зъболекар, за да определите коя ендодонтска процедура е оптимална за вас и коя терапия може да даде най-добрите резултати.

 

*публикацияЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама