"Леге" и "Съборна" вече са най-скъпите търговски улици в България

11.11.2013 / 18:50 0

Най-престижната доскоро търговска улица не само в София, но и в цяла България - "Витошка", загуби битката за лидерското място, пише "24 часа".

Тя вече е изместена от две други в сърцето на търговците. "Леге" и "Съборна" станаха предпочитаните от най-скъпите модни марки, на които те разполагат луксозните си магазини.

Това се отразява и на наемите. На улиците "Леге" и "Съборна" те са с 40-50% по-високи, отколкото на дългогодишния номер 1 - бул. "Витоша", показват наблюденията на "Фортън". Последните им данни сочат, че наемът за топ помещенията от 100-150 кв.м на булеварда е около 40 евро на кв. м месечно. Това означава, че на другите две търговски улици кв. м е средно между 55 и 60 евро месечно. Според консултантите "Витошка" вече е предпочитана от по-масовите марки, а не от най-скъпите. Напоследък е "завладяна" и от кафенета и ресторанти.

Експертите отчитат още, че тенденцията за изместване на много брандове от търговските улици към моловете продължава. 

Към края на септември общите отдаваеми площи в молове в страната са възлизали на 735 000 кв. м. Общо за България търговските площи на хиляда души достигнаха 101 кв. м. 
До края на 2014 г. се очаква откриването на общо четири нови търговски центъра. Един от тях е "Панорама мол" в Плевен, който ще отвори врати през април догодина. 
Търговските площи ще нараснат с 19% до 119 кв. м на хиляда жители. Съотнесени към покупателната способност на населението (47% от средноевропейския брутен вътрешен продукт на глава от населението по данни на Евростат за 2012 г.), този показател остава на ниво под европейското.

През третото тримесечие базовият наем на най-добрите магазини с площ 100-150 кв.м в търговски центрове в София намалява до 24 евро за кв. метър, или с 11% в сравнение с предходното тримесечие. Това става преди очакваното откриване на поне два нови търговски центъра в следващите шест до девет месеца.

Отчасти спадът е предизвикан и от това, че следващите проекти ще бъдат разположени в по-отдалечени от центъра райони на града. Друга причина е очакваното завършване на няколко мола почти едновременно.

Увеличената конкуренция води до подобряване на условията за наемане, отчитат от "Фортън".  С около 10% намаляват и наемите за площите от 100-150 кв. м в търговски центрове в другите големи градове. Те се движат между 16 и 18 евро на кв. м месечно. За разлика от столицата обаче сделките са по-малко и не е изключено спадът да продължи, особено на пазари, където предлагането е голямо.

Според последното проучване международните вериги продължават да се разрастват, като откриват магазини във водещите молове в София и големите градове.

64200 евро е средната цена на апартамент в София

64 200 е средната цена на закупените апартаменти в София през третото тримесечие, показват данните на "Бългериан пропъртис". Тя остава почти без промяна спрямо предходните месеци. Средните офертни нива на кв. м са паднали леко - от 747 на 741 евро за три месеца. Година по-рано цената е била 710 евро/кв. м.

Според брокерите това може да означава, че дъното на цените вероятно е било през втората половина на 2012 г. и началото на 2013 г. Вече можем да говорим за започнало възстановяване на пазара в столицата. Експертите обаче уточняват, че няма да се изразява в бързо нарастване на цените. По-скоро ще доведе до умерен и устойчив растеж в средно и дългосрочен план. И то ако има подобрение на макроикономическите показатели. От анализа става ясно още, че продажбите в София са се увеличили с 10% за година. Според данните на "Лукс имоти" пък в последните месеци има засилване в интереса към луксозните имоти, както и повече сделки. През тази година започнали и няколко нови проекта в този сегмент - в столицата и във Варна.

С 20% се увеличили и продажбите на ваканционни имоти в морските курорти, отчитат още от "Бългериан пропъртис". Средната цена на кв. м продадени апартаменти в Слънчев бряг за третото тримесечие била 570 евро. За един имот е плащано средно 33 700 евро. 
В зимните курорти обаче търсенето било по-слабо, въпреки че това лято имало повече сделки в сравнение с предишното.

Средната цена на база реално сключени сделки в Банско и Пампорово била 375 евро на кв. м. Бюджетите на клиентите за покупка непрекъснато се свивали. Средната цена на закупените апартаменти в Банско е била 25 400 евро при около 40 000 евро през 2009 и 2010 г. Боровец продължава да държи най-високите цени и сделки се сключват при нива средно около 600 евро/кв. м.

Правят виртуална каарта на плажовете

До  края на ноември 2014 г. ще е готова информационната система за специализираната карта на Черноморското крайбрежие. Това стана ясно на конференция в края на миналата седмица.

Информационната система ще може да визуализира плажовете, дюните, ограниченията за строителство в зона А и Б, както и обектите публична държавна и общинска собственост. Тя ще бъде съвместена и с информационната система на кадастъра. 
Проектът е на стойност 2 247 945 лв.

Според Министерството на инвестиционното проектиране ще бъде от полза на собствениците на недвижими имоти, строителните компании, агенциите за имоти, инвеститорите, банките и специалистите в областта на кадастъра и геодезията.


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама