Лекар признат за виновен за смърт на пациентка, но не му отнемат правата

13.03.2019 / 14:08 1

Снимка Булфото

Варненски медик беше окончателно признат за виновен за смъртта на млада жена при операция на сливици. Лекарските права на специалиста „Уши, нос, гърло” д-р Димитър Габровски обаче няма да бъдат отнемани и той ще може да упражнява професията си, тъй като се ползва с добро име и злополучната операция е инцидентна в трудовата му биография. Това гласи решението на Върховния касационен съд, което беше постановено тази седмица, съобщи Дарик. 
На 26 януари 2012 г. 23-годишната Дарина Пчеларова постъпва в „Сити клиник”за планова операция на сливиците, която е извършена от д-р Димитър Габровски. На следващата сутрин след интервенцията младата жена започва да се чувства зле и да повръща кръв.

Медиците установяват, че около оперативната рана има съсирек. По телефона д-р Габровски назначава вливане на банка глюкоза с кръвоспиращи средства и преместване в болница „Св. Анна”. При опита да бъде преместена Дарина колабира.

Д-р Габровски пристигна в частната клиника и заедно с екип се опитват да спрат кръвотечението. Въпреки усилията им състоянието на пациентката се влошава и се налага да бъде извикан реанимационен екип от болница „Св. Анна”. Близо два часа продължава битката за живота на Дарина, но завършва фатално.

Прокуратурата обвинява д-р Габровски, че не е осъществил следоперативен контрол и наблюдение на локалния и общия статус, жизнените показатели и евентуално лабораторните изследвания. Също така неправилно е използвал кръвоспиращ медикамент, не е реагирал адекватно на съобщените му данни за състоянието на пациентката и е прехвърлил грижите за нея на други лица, като е давал нареждания и консултации по телефона. Освен това не е предприел и реанимационни мероприятия.

Заедно с д-р Габровски обвинение е повдигнато и на медицинската сестра Ваня И., която е трябвало да следи състоянието на пациентката след интервенцията.

Досъдебното производство продължава четири години и през 2016 г. Варненският окръжен съд постановява две оправдателни присъди. На следващата инстанция медицинската сестра отново е оправдана, но д-р Габровски е признат за виновен.  Получава условна присъда от 18 месеца „лишаване от свобода” и е лишен от правото да упражнява лекарска професия за срок от 2 години.

Условното наказание на медика е потвърдено от Върховния касационен съд. В решението си магистратите посочват, че кръвозагубата на пациентката е „последствие от продължителното кървене от оперативната рана, като наблюдението е било недостатъчно според възприетия вътрешен ред в болничното заведение, в което нямало осигурен дежурен лекар или специалист по УНГ”. 

Върховните съдии посочват също, че отговорността за наблюдението на Дарина и следващите от това изследвания и адекватни и спешни мерки е на извършилия операцията хирург, а не на други лица от лечебното заведение.

Върховният съд обаче отменя присъдата срещу Димитър Габровски в частта, с която той е лишен от правото да упражнява лекарска професия. Мотивите са положителните му характеристични данни, доброто му име на специалист, както и че злополучната операция е инцидентна проява в трудовата му биография. 

„При така установената степен на обществена опасност на подсъдимия Габровски, лишаването му от лекарски права е неоправдано и с него обществото ще се лиши от ценен специалист в професията, която той упражнява“, се посочва в мотивите. 

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
айки (преди 2 месеца)
Рейтинг: 2038 | Одобрение: 1003
    обществото ще се лиши от ''ценен специалист''.......щом причинява смърт и ''работи''по телефона не е ценен ......но това е и масова практика,...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама