Летище София чества 80-годишен юбилей

13.09.2017 / 20:24 0

До месец и половина ще бъде възобновена процедурата за отдаване на концесия на Летище София, обяви министърът на транспорта Ивайло Московски на церемония по случай 80 години от създаването на аеропорта Летището има капацитета да се справи и със задачите си по време на европредседателството на България, увери Московски. За първите 8 месеца на годината 4 милиона и 400 хиляди пътници са преминали през летището, съобщава БНТ.


Министърът съобщи, че предстои летище София да бъде свързано с гара Подуене и да стане една предизвикателна бизнес територия. По думите на Московски бъдещата концесия на летище София означава, че държавната собственост върху летището остава и няма място за притеснение.

"Летище София е готово има процедури, които се изпълняват във връзка с председателството, допълнителни мерки, които трябва да бъдат взети от летището. В срок всичко ще бъде готово, предвижда се да има фасттрак, допълнителни удобства за дипломатическите проверки, логистиката да бъде с допълнителни бариери, така че да е удобна на всички идващи", коментира Ивайло Московски.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова подчерта, че летище София е първото впечатление за нашия град и затова поддържането му е особено важно. Тя отчете ръст на пътниците до метростанцията на летището, които са се увеличили двойно - от 3 000 на 6-8 000. Фандъкова подчерта още, че София е в първата десетка на европейските дестинации с 8-процентен ръст годишно на туристите.

Изпълнителният директор на летището Владимир Рапонджиев подчерта, че летище София отбелязва 80-та си годишнина в навечерието на приемането от България на председателството на ЕС. Летище София се изправя пред това предизвикателство с хора, техника и инфраструктура.

Само за първите осем месеца на годината през столичното летище са преминали 4 363 140 души, което е увеличение от 41 на сто спрямо същия период на миналата година, с което положителните резултати на летище София запазват своята тенденция. Това стана факт след като през август летището обслужи с 33 на сто повече пътници или общо 615 544. Тези данни обяви днес транспортният министър Ивайло Московски.

През изминалия месец пътувалите с вътрешни полети са сe увеличили с 41 на сто, а тези по международни редовни линии - с 32 на сто. Ръст бележат и туристическите чартъри, които са нараснали повече от два пъти спрямо същия месец на 2016 г. През август най-предпочитани са курортните дестинации в Гърция, Турция и Испания.

Общо 5 260 самолета са били обслужени на летище София през август 2017 г., което е с близо 14 на сто повече от предходната година. Увеличение от 21 на сто има и при самолетодвиженията по вътрешните линии до Варна и Бургас.

През август на летище София са обработени общо 1 601 тона товарни и пощенски пратки, от които 59 на сто са превозени с товарни самолети и 41 на сто - с пътнически. Сравнителният анализ за преминалите пътници от 2007 до 2017 год. през двата терминала на летището сочи, че единствената година с отрицателен принос спрямо предходната е 2009 - с 3 на сто. С нулев прираст е 2012 г., а от 2016 г. прирастът скача с 22 на сто, за да достигне рекордните 41 на сто през настоящата.

На летище София в момента оперират 29 авиокомпании, които изпълняват полети до 84 летища в 27 държави от Европа и Близкия Изток.

С поредица от събития тази година Летище София отбелязва 80-ия си юбилей. Днес по този повод бе валидирана пощенска марка, чийто автор е младият художник Емилио Бората. Марката представлява миниатюра, която събира в себе си разпознаваеми за летището архитектурни обекти /Т2, кулата на РВД/, съчетани със специфични за локацията географски елементи /Витоша/.

Гостите на събитието тази вечер, сред които председателят на НС Димитър Главчев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на "Български пощи" Деян Дънешки, дипломати, членовете на Управителния съвет на Летище София и др., ще могат да разгледат летището по по-различен начин в специално заснето 3D видео.

За рождена дата на летище София се приема датата 16 септември 1937 г. със издаването на Указа на цар Борис III, но полети са се изпълнявали още от началото на 30-те години. През 1939 г. е открита първата приемна сграда, а две години по-късно е завършено и летателното поле с изграждане на грундова писта. В средата на ХХ век е построена първата бетонна писта с дължина 1050 м /за сравнение днес пистата за излитане и кацане на летище София е дълга 3600 м/.

Първата редовна въздушна линия София-Бургас е открита на 29 юни 1947 г. и е осъществена със самолет Юнкерс Ju 52 /немски самолет/. Първият полет, който днес се изпълнява за половин час, тогава е изпълнен два часа.

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама