Левон Хампарцумян обясни защо у нас лихвите по депозитите са толкова ниски

14.07.2018 / 12:00 13

Банкерът Левон Хампарцумян коментира пред БНТ лихвите, които банките дават върху все по-увеличаващите се депозити в България. По думите му „здравословното“ съотношение между даване на заеми и наличието на депозити в банките е 100, а в момента в България е по-голямо в полза на депозитите, което дава буфер при икономическа стагнация. Той допълни, че лихвите върху депозитите няма как да са толкова високи, че човек да печели от тях и допълни, че те трябва да покриват инфлацията.


 
Той коментира присъединяването на България към еврозоната и прогнозира, че то няма да се отрази зле на българската икономика, тъй като множество стоки и услуги в момента се търгуват в евро. Банкерът припомни, че българският лев е във валутен борд към еврото от 20 години.
 
Процесът по присъединяване към еврозоната е по-важен от самото присъединяване, заяви Левон Хампарцумян. По думите му на практика България е член на еврозоната от 20 години, откакто важи валутният борд към еврото. Според него спорът дали българският лев е правилно изчислен към еврото е несъществен. Той допълни, че ако имаше драматично изкривяване на съотношението лев-евро, българската валута е щяла да бъде преизчислена спрямо друга чужда валута.
 
Нищо лошо няма да стане при приемането на еврото, прогнозира Левон Хампарцумян. Позитивните ефекти от него ще бъдат усетени от „икономически най-активните хора“ - тези с бизнес, допълни той.
 
„На улицата няма да се усети Бог знае колко. Част от нещата, които днес купуваме, също са в евро - жилища, например. Това не се отразява на цената на жилищата“, посочи той.
 
В момента има повишено търсене на жилища, защото икономиката е в добро състояние, заяви Хампарцумян. В по-големите градове, където доходите са по-високи, търсенето е голямо и това е нормален цикъл на повишаване и понижаване на цените на жилища.
 
„Поне още няколко години пазарът на жилища и офиси ще расте. Има търсене на офис площи заради бума на кол центрове“, каза банкерът.
 
След всяка криза се пренаписват правилата за управление на риска в банките, за да не се повтори. Следващата криза обаче е различна, заяви Хампарцумян. Това не означава, че предстоят катастрофални събития, а може да включва понижено потребление, например.
 
Спестяванията в банките е хубава тенденция. Едната е, че се създава паричен буфер в случай на икономическа стагнация и има повече депозити, отколкото кредити. Именно голямото съотношение в полза на кредитите спрямо депозитите предизвика кризата от 2007 г., припомни банкерът. По думите му „здравословното“ съотношение между кредитиране и депозити е 100%.
 
„Ако някой мисли, че може от лихви да живее добре, какво ще кажем за усилията на предприемачите, които рискуват парите си, за да си докарат по-добра доходност, а някой просто защото лихвата е добра, лежи вкъщи и им се смее“, каза той.
 
Левон Хампарцумян допълни, че лихвите би трябвало да покриват инфлацията.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Driveн (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Левон Хампарцумян инженер-химик
6
0
дончо (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
добре айде сега да обясни как за една вечер от инжинер химик стана банкер
4
1
W (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ami da,аз затова инвестирам в недвижими имоти,в банката са ми само джобните.просто е смешно че разчитат на някаква такса от 1.50,като тегля 1000лева.Ухилент.е.смешните са те,а не ние.
6
0
вд (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
мамито ти и арменски евреин,кажи вярно ли е че ,вземаш 200000 лв заплата,която сам си си определил,заплата на месец200000
6
0
Щ+Щ (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ЩО ФАЛИРА КТБ-О, Я КАЖИ!
9
1
БАЙ ХОЙ (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Инж. от ХТИ да дава акъл за банково дело е като банков служител да дава акъл за разликата чугун и видове стомана !
6
1
БАЙ ХОЙ (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
По думите му „здравословното“ съотношение между кредитиране и депозити е 100% недопустимо е банкер да не е наясно как се изразява съотношение и какво се изразява в проценти !
11
0
Yann (преди 4 месеца)
Рейтинг: 21936 | Одобрение: 9196
@!: Хампарцумян няма икономическо образование и не разбира нищо от банково дело. Стана изпълнителен директор на Булбанк, защото той беше шеф на приватизацията на банковия сектор и я продаде на Уни кредит италиано за 300млн., при оферта на Дойче банк от 500млн. Естествено Костов гушна рушвета, а Хампарцумян - стола на изп.директор. Заради него промениха закона - преди промяната, за да си изп.директор трябваше да имаш икономическо образование.
НЕ на Истанбулската Конвенция! Слабите се стремят към ред. Силните владеят хаоса.
4
4
? (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Анализаторе,май не ти разбрахме чувството за хумор...
12
1
! (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Този или ни има за глупаци,или ни лъже,или нищо не разбира от банково дело...
14
0
вуте (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
гаден еврейскиарменец и защо не е в затвора 
16
0
анализатор (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Хърпърцумяне в БГ лихвите са едни от най високите в света ,стига лъжи !!!
17
0
питанчо (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ами ако хората започнат да си влагат парите в Буркан банк как тогава банките ще печелят и служителите ще вземат космическите заплати
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама