Лихвата по кредитите няма да се повиши с повече от 1%, коментират финансисти

27.04.2023 / 08:20 2

кадри Нова телевизия 

Редактор: Веселин Златков

Финансистът Емил Хърсев и финансовият анализатор Десислава Николова коментираха по Нова телевизия евентуалното увеличение на лихвите върху кредитите. Според тях банките едва ли ще приемат той да се повиши с повече от 1 на 100 до края на годината. Николова показа нагледно как това ще промени това месечните вноски на потребителите. Тя подчерта, че всеки сам може да направи това онлайн, защо има много кредитни калкулатори в мрежата.

Хърсев обясни, че място за притеснение няма. “Вноските стават по-големи, но и цената на купеното с кредита расте”, коментира той, очевидно имайки предвид най-вече заемите за жилища. Той обясни, че инфлацията прави “подарък” на тези, които имат кредити, с повишаването на лихвата, този подарък ще стане по-малък, но няма да изчезне.

Финансистът подчерта, че притеснение може да има, ако БНБ задължи банките да държат по-голям процент от парите си като резерв. Така те ще оперират с по-малко пари и ще доведе до по-сериозно поскъпване на кредитите. Десислава Николова обаче припомни, че преди години това се е случило, но не е довело до сериозни трусове.

Емил Хърсев коментира и предложението за нов държавен бюджет. Той подчерта, че вече има добре оформено консервативно мнозинство в парламента и няма причини да се страхуваме от финансова нестабилност. Иначе според него разходите в бюджета са традиционно раздути, а парите за държавни инвестиции в капиталовата програма са много повече, отколкото реално могат да бъдат реализирани в реални обекти.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Ванката (преди 1 годинa)
Рейтинг: 52517 | Одобрение: 10532
А бе всички тези лихви са таквизи от га свалихме бай тошо и влязохме в еврогейския съюз и си подарихме златото на кандците!
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
2
2
Уйо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 43797 | Одобрение: 7942
Като се обесят/линчуват няколко директори на банки, лихвите ще паднат дори.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама