Лиляна Павлова: Дебатите за следващия програмен период вече започнаха

22.05.2018 / 10:54 1

Сега идва моментът на горещите дебати за следващия програмен период. Те вече започнаха. Целта на българското председателство е именно тази - да започнем дебатите, защото искаме да ускорим периода на приемането на рамковия бюджет и искаме да си гарантираме, че това, което е за националния ни интерес, по някакъв начин бихме могли да го сложим в правилната посока. Това каза в студиото на "Денят започва" Лиляна Павлова, министър на Европредседателството.

Лиляна Павлова: А, именно - парите за така наречената кохезионна политика или с прости думи да продължат инвестициите за подобряване на инфраструктурата.Парите за общата селскостопанска политика, за да подкрепим развитието на земеделието и категоричната си подкрепа да дадем за това утрояването на бюджета за външни граници и миграция, е директно увеличение на бюджета за България - България като външна граница. Новият бюджет за дигитална Европа, това е директна финансова инжекция, подкрепа за България да бъде един IT хъб, да привлечем IT инвестиции, да си довършим електронното управление. И не на последно място - образованието и социалните политики. Те също предвиждат удвояване на бюджета. Това е уникален шанс за нашите младите хора да пътуват, да учат. Така, че ние подкрепяме новите бюджетни параметри като миграция и дигитален дневен ред, образование. Но искаме и държим да си запазим бюджета за кохезионна политика, за селскостопанска политика. Макар и с минимално намаление.
За срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София Лиляна Павлова заяви, че уникалното е, че тя има две измерения - политическото, което даде ясната посока, че за Западните Балкани единствената възможна перспектива е да са част от Европа и няма план Б. Но огромната принадена стойност е именно втората част - Софийският дневен ред, където много ясно са очертани проектите за свързаност.

Лиляна Павлова: Нещо, което за България и Румъния го нямахме в периода, когато се подготвяхме за присъединяването - а именно свързаността, защото тя е аполитична. Тези проекти веднъж договорени, те стават необратим процес. Те са един рамков пакет, който включва проекти с европейско финансиране, с финансиране от международните финансови институции, инструмент за свързаност в Европа и новия план инвестиции в Европа. Това са транспортна, енергийна, дигитална свързаност, образователна - с програмата "Еразъм". Независимо от политическите турбуленции, дават една гаранция, че в региона ще се строи и ще има свързаност.
Министърът на Европредседателството заяви, че финансовата рамка за тези инвестиици в инфраструктура и свързаност като стартова е 10 милиарда. Като само от европейските средства до 2020 година е 1 млрд инвестиции, които да бъдат ясно насочени към инфраструктурните пътни проекти.

Лиляна Павлова: От общия пакет 10 милиарда практическото измерение е много важно, защото е важно и за българите. Българските граждани трябва да знаят, че това касае България изключително много. В този пакет влиза много важна част от инвестициите, касаещи свързаността на България с коридорите с Македония, Сърбия и пътуващите и всичко това е полза на нас.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
mutagen74 (преди 5 години)
Рейтинг: 1827 | Одобрение: 402
Ох бабацоооо,как е напращяла!!!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама