Лорер коментира побоя над Пендиков

30.01.2023 / 18:06 3

снимка Булфото

Даниел Лорер коментира пред Нова тв побой над Християн Пендиков. 

"Господинът, който беше атакуван в Северна Македония, не е български гражданин. Той се определя като човек с българско самосъзнание", коментира той. 

Според депутата страната ни трябва да защитава преди всичко своите граждани. "Единият от тези, които са го атакували, обаче е български гражданин. Защо не говорим за него?, каза Лорер пред Нова телевизия.

По думите му, докато са били на власт в правителството "Петков", Румен Радев ги е съветвал да не се занимават с РС Македония. От партията на Кирил Петков обаче са убедили ЕС и Фрация да се изложат изискванията на България.

"Въпросът се политизира. Нашият призив е напрежението да намалее и да започне да работи дипломацията. Да дадем на РСМ време да установи дали това е престъпление на омразата", допълни Лорер. 

Съвсем очаквано, гневните реакции в мрежата не закъсняха. Блиц споделя някои от тях:

"Даниел Лорер дължи извинение не само на Християн Пендиков, но и на всички българи в РС Македония заради това свое изявление", написа журналистът Велизар Енчев във Фейсбук, предаде "Стандарт".

"Господинът, който беше атакуван в Северна Македония, не е български гражданин. Той се определя като човек с българско самосъзнание ...Страната ни трябва да защитава преди всичко своите граждани...Въпросът се политизира. Нашият призив е напрежението да намалее и да започне да работи дипломацията..."

Вместо да поиска от Президентството и правосъдното ни министерство незабавно да започнат процедури по отнемане на българския паспорт на въпросната персона и даване на българско гражданство на Пендиков, Лорер поставя под въпрос нашата защита на Християн.

Що се отнася до т.нар. политизиране, то се върши само от македонската страна и за него първи заговори македонският президент. Освен ако бившият министър на Промяната не смята, че изпращане на самолет в Охрид за тежко пострадалия българин и лечението му в българска болница е политизиране.

Дали пък в Харвард не ги чипират, за да ампутират националната им идентичност?

Пази, Боже, сляпо да прогледа!"

Политологът Шкварек също взе отношение:

"Днес бившият вицепремиер от ПП Даниел Лорер обясняваше най-нагло как България въобще не трябваше да се занимава да закриля пребитото в Охрид момче, защото не било български гражданин. България трябвало да защитава само българските граждани, какъвто даже бил един от нападателите. А Християн определи презрително като някой си, който "се описва сега като човек с българско самосъзнание", сякаш това не е от значение.

Това не е особено уникално мнение сред либералите, които късаха ризи да вдигаме ветото и сега всячески омаловажават случващото се с българите в Македония, за да не излязат виновни. Това, което е уникално, е подобно мнение да идва точно от г-н Лорер.

Г-н Лорер завършва в Израел. Участва в младежкото движение на социалистическата партия в Израел. Той би следвало най-добре да знае, че израелската държава се основава и въздига практически благодарение на "Закона за завръщане" (חֹוק הַשְׁבוּת) от 1950 г, според който всеки човек по света с един дядо/баба евреин се счита автоматично за такъв и може да получи, както и половинката/децата му, гражданство. Израел възприема като своя основа същия принцип, според който Християн от Охрид е българин - принципа на кръвта. (За разлика от държави като САЩ, където в сила е принципа на земята - къде си роден).

България и целият ни държавен апарат трябва да брани своите навсякъде по света, точно така - както Мосад го прави. Израел е пример за подражание в това отношение, но може би като млад социалист на г-н Лорер му е било трудно да оцени това, зает да чете Маркс и обяснява как границите и народите са отживелица.

Ето и позицията на СДС по темата:

В СДС сме възмутени от думите на депутата от „Продължаваме промяната" Даниел Лорер по Нова ТВ: "Господинът, който беше атакуван в Северна Македония, не е български гражданин. Той се определя като човек с българско самосъзнание. България трябва да защитава преди всичко своите граждани.“

Това изказване ни навежда на мисълта, че г-н Лорер не схваща и не осъзнава в дълбочина проблема и не разбира какво е българско самосъзнание в РСМ.

Създава се усещането, че за него отношенията ни със Северна Македония са абстрактно- институционални.

Как живеят и се справят с омразата срещу тях хората с българско самосъзнание, очевидно не е в парадигмата на бившия министър на иновациите.

Според него въпросът се политизирал. А какво друго, ако не политика е това, което се е случвало повече от 70 години и продължава да се случва в Македония спрямо българите там, и спрямо държавата България?!

Задава ли си г-н Лорер въпроса, какво би станало с хилядите негови предци в нашата Родина през 40-те години на ХХ век, ако не бяха спасени, защото са граждани на България, но са с друго самосъзнание?!

Думите на Даниел Лорер са силен шамар за българите в Северна Македония. Като виден представител на „Промяната“, доскоро управляващ и отново правещ опити да се домогне до властта, той им показа ясно какво е отношението към тях на политическата сила, която представлява.

Политическият цинизъм на „Продължаваме промяната“ е толкова безпардонен, че дори не смятат за необходимо да го прикриват. Няма да приканваме Даниел Лорер или преките му партийни вождове да се извиняват, защото ще бъде неискрено и безсмислено".За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
0
Off Road (преди 7 месеца)
Рейтинг: 16299 | Одобрение: 4314
Г-н Лорер, щом така изглеждат фактите през неговите очи, спокойно може да инициира молба за експулсирането на нападателя, който е български гражданин и разследването му на българска територия.
0
1
MrBean (преди 7 месеца)
Рейтинг: 118051 | Одобрение: -1314
Ми те с бившия областен все на юдеи ни направиха.Да дават по едно типи и айде цирка да е пълен.
2
1
Нане (преди 7 месеца)
Рейтинг: 27973 | Одобрение: 4753
Шебека не треябва да е допуснат в България той коментира външна политика. Оня от неговото племе соломон ли беше пасу ли дето псува православието моята религия . Гонете ги в Палестина

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама