Лозан Панов ще даде рамо на съдия, взета на мушка от ВСС

14.03.2019 / 16:13 2

По искане на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отложи за 26 март решението дали съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд да бъде наказана дисциплинарно, съобщиха от пресцентъра на ВСС. Панов е настоял да участва в дебатите. Той е отсъствал във вторник, понеже заедно с други членове на колегията е бил на среща с представители на Еврокомисията, които са в България заради мониторинга на съдебната система, пише sega.bg. Тодорова е сред острите критици на ГЕРБ и попада често под атака, когато партията е на власт. През юли 2012 г. тя беше уволнена от ВСС заради забавяне на мотивите на две дела, но съдът отмени уволнението заради несъразмерността на тежестта на наказанието и потвърди само намаляването на заплатата й. Две години по-късно ВСС я понижи и прати в районния съд.

Сегашното дисциплинарно дело е по сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров и е заради забавено с 25 дена произнасяне по искане за разкриване на банкова тайна. В края на февруари съдийската колегия обсъди какво да бъде наказанието. Според източници на "Де факто" дисциплинарният състав е предложил заплатата й да бъде понижена с 10%, но е имало настояване за построго наказание - понижаване в ранг или длъжност. Поради това решението беше отложено за 12 март, за да бъде изслушана Тодорова, каквото е изискването на закона. Това се случи при закрити врати. За да се стигне до решение за наказание, поне 8 от 14 членове на съдийската колегия трябва да гласуват "за".

Самият Панов в момента е обект на няколко проверки, които могат да доведат до отстраняването му. Съдийската колегия на ВСС поръча на инспектората към съвета да отговори дали е накърнил престижа на съдебната власт, като е наредил проверка по
делото "Иванчева" в спецсъда. Проверката откри нарушения, но в крайна сметка на мушката се оказаха не нарушителите, а Панов.
Ако инспекторатът даде положителен отговор, съветът може да започне процедура по импийчмънт на председателя на ВКС. За да се стигне до отстраняването му, срещу него ще трябва да гласуват 17 от членовете на съвета. Твърдото мнозинство има толкова.
Всеки момент се очаква да приключи и проверката на антикорупционната комисия срещу Панов. Тя започна след две данъчни ревизии срещу него. Първата не откри проблеми, но втората приравни стойността на дървено бунгало с ресторант на морския бряг и изкара, че съдията не е платил достатъчно данъци. Ако прецени, комисията може да даде Панов и на прокуратурата.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
1
MrBean (преди 2 месеца)
Рейтинг: 6098 | Одобрение: 1968
А на Цвъки апартаментите?
8
6
Blue hills (преди 2 месеца)
Рейтинг: 20248 | Одобрение: 10443
Лозан Панов остана май единствения бастион срещу кражбите, безумията, далаверите и безчинствата на управляващите. Дано успее да се опази, защото от години атаките срещу него не спират.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама