Лувърът ни праща фараон

13.12.2014 / 08:27 1

Статуя на фараон, египетска мумия и прочутото съкровище Боскореале от Помпей идват в България догодина. Това е френският жест в отговор на българската тракийска изложба в Лувъра, която отваря врати на 15 април.

Уникалните артефакти, гледани всеки ден от 30 000 туристи от цял свят, ще бъдат изложени в Националния археологически музей в София и в историческия музей в Пловдив. Това предвиждат договореностите между България и Франция за размяна на експозиции.

"Още през август съм уговорил изложбата. Поискали сме списък с над 50 предмета на египетското изкуство, сред които една мумия, статуя на фараон, 40 пластики и други предмети на египетското изкуство", съобщи за "Стандарт" директорът на Регионалния исторически музей в Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов. Според него все още не е ясно дали мумия ще бъде показана под тепетата заради специфичните изисквания за влажност и съхранение. Екип от френски експерти ще дойде през януари в Пловдив, за да проучи дали музейните витрини отговарят на условията. Месец по-късно ще бъде издаден "паспорт" на мумията за България.

В Националния археологически институт с музей пък ще се насладим на невероятните сребърни римски съдове от съкровището Боскореале (I век). "За българската изложба в Лувъра в момента изчистваме детайлите с авторските права на снимките и текстове", разказа директорът на НАИМ доц.д-р Людмил Вагалински. Националният археологически музей е поискал като компенсация за експонатите, които праща в Лувъра, реципрочна изложба. "Избрахме си съкровището Боскореале. Не можем да докараме всички над 100 предмета, но част от тях - да. Искаме да покажем римската богата трапеза от съдове, като ще добавим и находки от наши музеи. Ще представим една нова изложба, която би трябвало да открием през май месец", каза още доц. Вагалински.

Над стоте съда за хранене от известното съкровище Боскореале са намерени при разкопки в италианската област Кампания, скрити в яма под къща на богаташ, който се опитал да ги спаси при изригването на вулкана Помпей през 79 г. Предметите впечатляват историците с детайлните релефи на древногръцки философи и поети, нетипични за римската култура в началото на новата ера. На две от чашите, с които според митовете знатни мъже са пили вино при словесни спорове, се забелязва надпис на латински: "Наслаждавай се на живота, докато можеш, защото не е сигурно, че ще има утре."

Маска на Терес за шефа на Лувъра

Сувенирна реплика на маската на Терес подари Вежди Рашидов на д-р Жан-Люк Мартинез. Оригиналът блести в грандиозната експозиция с Тракийски съкровища, която ще бъде открита на 15 април в Лувъра. Министърът на културата и шефът на великия музей подписаха в Париж окончателния официален договор за тримесечната изложба - без прецедент в историята на двустранните отношения.

"България има късмет с министър като Вежди Рашидов. Благодарен съм за огромната енергия, която той вложи в договарянето. Идеята беше негова - всичко започна през 2012 година, когато през първия си мандат Вежди подписа петгодишното споразумение между България и Лувъра. Ролята му всичко това да се случи е безспорна. Защото вече не говорим единствено за впечатляващо събитие, което ще е акцентът в програмата на Лувъра през 2015-а. Говорим за нещо много по-голямо - представянето на България", беше категоричен Мартинез. Той поясни, че не само Лувърът, а и останалите държавни музеи във Франция не работят с частни колекции и по тази причина афишът на Тракийските съкровища включва само експонати от държавни музеи.

"Щастлив съм, че днес слагам подписа си за реализирането на една мечта: България да се представи с уникалното си наследство в Лувъра - нещо, което се случва за първи път", заяви след церемонията в четвъртък вечер Вежди. На нея бяха посланикът ни в Париж Ангел Чолаков, дипломати, археолози, експерти.

Стана ясно, че публиката в Париж ще види и филми за местата, където са открити експонатите като част от българския културен туризъм. Екипи на водещи френски медии ще бъдат в България през февруари 2015 г., за да разкажат подробно за нашата страна и културното ни наследство. Реципрочно в България през следващата година ще има изложби от Лувъра - обсъжда се гостуването на експонати от колекцията на египетското изкуство на световния музей, както и на прочутото съкровище "Боскореале".

Standartnews.com


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
1
krasko (преди 5 години)
Рейтинг: 7724 | Одобрение: 2719
да вземат и ни върнат откраднатите артифакти.......британския музей , също....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама