Лятно или зимно часово време ще избере България?

14.10.2018 / 09:27 2

Следващата неделя ще преместим стрелките на часовниците - вероятно за последен път, като преминем към зимното часово време.

След като Европейската комисия препоръча на страните-членки да отменят лятното часово време, всяка държава трябва да реши до април  2019-та. Дебатите за смяната на часовото време започнаха в началото на 2018 година. През месец август евродепутатите поискаха задълбочена оценка на смяната между зимно и лятно часово време и промяна на режима, пише novini.bg.

Идеята за лятното часово време се ражда през 1916 година в Гринуич, Великобритания. Германия първа реализира идеята, а на 1 април 1979 година, лятното часово време се приема и в България. Идеята за преминаване към него е била да се пести енергия. Европейската комисия обаче отчита, че ефектът от пестене на енергия вече е много слаб, след като все повече се залага на възобновяеми източници. Извър ЕС редица държави се отказват от превъртането на стрелките – Русия, Турция, Беларус, Исландия.

Първа против постоянното редуване на лятно и зимно часово време се обяви Финландия. Аргументите й – пречи на съня и на производителността на труда. След анкета, в която 80% от участвалите се обявиха за спиране на въртенето на стрелките, ЕК реши през 2019 година в ЕС да се премахне сезонната смяна на часовото време. Държавите членки ще изберат кое часово време желаят да приемат.

България също проведе национално онлайн допитване – от 20-ти септември до 11-ти октомври. В него са участвали 17 318 души, като 48% от тях биха предпочели за постоянно да остане зимното часово време.

Не е работа на Европейския парламент да върти часовници, работата на политическия орган е да води политически разговори. Този абсолютно фалшив дебат е доказателство за безпомощността на Европейската комисия. Вместо да поставя дебата върху същинските разговори, които засяга благосъстоянието на гражданите, ни занимават с това хората да избират какво да бъде времето. Какво да бъде времето трябва да избират психолози и лекари, коментира евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

Той обаче смята, че държавите на Балканите трябва изберат едно време. Румъния може да избере лятното, ние зимното, Гърция – лятното. Представяте ли си затрудненията и безсмислието на организацията, на търговията, транспорта и пътуването, ако дори в един часови пояс изберем различни времена, пита Джамбазки. Затова според него това решение трябва да се съгласува между държавите и да се вземе от специалистите.

Изследвания показват, че приспособяването на хората към лятното часово време е по-трудно. Според психолога Александра Петрова постоянната смяна на времето създава тревожност в хората. От друга страна, слънчевата светлина е изключително важна. Хората, които са по-активни в първата част на деня, предпочитат това врем, което им дава повече светлина рано сутрин и обратното – активните вечер ще предпочетат вечер да имат повече светлина.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
! (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Нашето от векове си е гринвичкото +2....
2
0
петли (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
стига сте обърквали хората!Снощи имахте грешна схема за местенето на стрелките,сега пък твърдите,че другата седмица преминаваме към астрономическото/не зимно/ време.Погледнете календара-другата неделя е 21-ви,не пишете глупости!
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама