Любомир Каримански е скептично настроен за бюджета

21.06.2023 / 19:42 3

Редактор: Александър Дечев

Кадър: БТВ

Икономическият анализатор Любомир Каримански коментира предложения от Асен Василев проектобюджет.

"Аз съм малко по-скептичен. Бюджетът може да бъде в 3 процента дефицит поради факта, че полугодието преполови с така наречения удължителен бюджет. Второ, отделните ведомства почти нищо не правят от гледна точка на капиталовите разходи, на различните други дейности, които трябваше да бъдат развити в държавата като структурата на инфраструктурата, както и други дейности. Но тук по-скоро за мен не толкова високото ниво на оптимизъм идва от друго - че пети пореден месец имаме спад в индекса на промишленото производство. Това наистина е притеснително, както имаме и спад на темпа на инфлацията. Това няма да налее допълнително приходи в държавната хазна. Също така важно нещо е, че до този момент в годините, в които сме имали едни нормални ръстове на икономиката, данъчно-осигурителните приходи са растяли средно с около 10 процента. А сега се предвижда те да нараснат с 14 процента в година, в която ще имаме спад на икономическия ръст и имаме проблеми от гледна точка на усвояване, тоест на инвестиране на средства в икономиката тя да расте", каза той в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Парите от Плана за възстановяване и устойчивост трябва да са след определени реформи. Въпросът е, че ние в момента имаме два месеца функциониращ парламент и те не съумяха да тръгнат да разглеждат необходимите законодателни промени. Ние до септември трябва да сме готови, а не са изпълнени още 33 нива, за да подадем документите и да могат да ни одобрят тези над 1 милиард. Докато не направим тези промени, ние няма да очакваме кой знае какъв ръст. В началото Асен Василев каза, че някъде над 2 милиарда могат да се намалят от капиталови разходи", добави Каримански.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
2
Серж (преди 1 годинa)
Рейтинг: 180369 | Одобрение: 35644
И не само той...:wassat:
1
2
maximin (преди 1 годинa)
Рейтинг: 11814 | Одобрение: 2304
Родил се е скептичен и недоволен!Ухилен
1
4
cron1 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 90578 | Одобрение: -9122
Ами тогава вземи бюджета на служебните тъпанари с 6.5% дефицит, глупако! Гняв
Марио Кроненберг

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама