МЕХАНА "ХАМБАРА" ПАЗИ БЪЛГАРСКАТА ТРАДИЦИЯ

24.05.2012 / 10:00 5

На китно място до варненския Делфинариум е разположен ресторант „Русалка“ с механа „Хамбара“. Той е семейна традиция още от времето на Борис III. Бил е собственост на дядото от фамилия Куртеви и българският владетел често се е отбивал там. Днес мястото е обновено и може да събере стотици посетители всяка вечер. За целта има зимна и лятна градина. Зимната е на две нива и различните й зали са оформени като гора, двор с асма, планинска местност и битови кътове. Всичко това е направено с много любов и в продължение на много време. Събирани са автентични експонати от старите български традиции – сърпове, ръкохватки, дървени табли и лъжици – всичко, с което някога се е готвело, жънело, сеело и се е обслужвало българското семейство. 

Кухнята също спазва родните обичаи. Типични ястия там са например хайдушките пържоли, както и печените в медни тави ястия. В старите съдове те добиват изключителен вкус, досущ като едно време. Не са забравени и любителите на по-съвременната кухня. За тях има панирани сиренца и кашкавалчета. Менюто е богато и на много вегетариански гозби – пълнени тиквички и патладжани, мусаки и много други. 

Изненада за посетителите е басейнът в средата на заведението. Той обаче скоро ще се превърне в сцена и дансинг – за да има още повече място за забавления, обясняват собствениците. В програмата често присъстват звезди на българския фолклор, който е сред основните приоритети на заведението. Там изява са имали Николина Чакърдъкова, Бисер Киров, Райна и Константин и много други. 

Любимото забавление на гостите обаче са народните хора и ръченици, които почти не спират. Не липсва и останалата балканска музика, богата на ритъм и настроение – сръбска, гръцка и всичко по желание на клиента. Мястото е изключително подходящо за сватби, абитуриентски вечери, годишнини, кръщенета и всякакви семейни празници. Мястото се намира лесно - в Морска градина до Делфинариума на сп. "Отдих и култура". 

Телефоните за връзка и резервации са 052 711 338 и 0897 860 710.

[gallery]
Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама