МВФ прогнозира ново повишение на инфлацията

12.10.2021 / 17:38 0

Снимка Pexels

Тревожна прогноза: Международният валутен фонд прогнозира ново повишение на инфлацията и намаляване на очаквания ръст на световната икономика.

По отношение на България очакванията са потребителските цени да скочат с 2,1% до края на годината и още 1,9% - през 2022 г., докато през април бяха прогнозирани съответно 2% и 1%. Безработицата у нас също се очаква да е по-висока от предвижданото по-рано – 5,2 на сто през 2021 г. и 4,7% през 2022 г., пише standartnews.com.

Фондът намали слабо прогнозата си за растежа на световния брутен вътрешен продукт през тази година, визирайки продължителните прекъсвания във веригите на доставки и ценовият натиск, които  ограничават възстановяването на глобалната икономика от пандемията. Глобалната производствена активност е негативно повлияна от недостига на ключови компоненти като полупроводници, блокирани пристанища и липса на товарни контейнери, както и криза на работната ръка, тъй като глобалните вериги на доставки се мъчат да се върнат към нормалността след пандемичните локдауни през миналата година.

Несъответствията в търсенето и предлагането, подхранвани отчасти от излишните спестявания, натрупани в богатите държави, доведоха до повишаване на цените, причинявайки скокове в инфлацията, отбелязат още от МВФ.

 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама