МВР: Украинците да влизат без визи в България

01.03.2022 / 16:46 5

Снимка Pixabay
На основание Регламент (ЕС) 2018/1806 на Европейския парламент и на Съвета гражданите на Украйна имат право на безвизово влизане в Република България и право на пребиваване 90-дневен престой в рамките на всеки 6-месечен период в страната, съобщават от МВР.

Срокът може да бъде продължен по хуманитарни причини, свързани с извънредни обстоятелства, съгласно чл. 27, ал. 2 от Закона за чужденците в Република България. Редът, по който украинските граждани могат да се възползват от право на допълнителен престой на територията на страната ни, е определен в Правилника за прилагане на Закона за чужденците в Република България.

Украинските граждани, които желаят да продължат безвизовия си престой в България, могат да подадат заявление в дирекция "Миграция“ - МВР или в сектори и групи "Миграция“ при ОДМВР преди изтичането на разрешения срок на пребиваване по силата на безвизовия режим. Бланка на заявлението се получава на място или се попълва предварително, като се изтегля от Интернет страницата на дирекция "Миграция“- МВР (образец съгласно Приложение  № 2 към чл. 11, ал. 3 от ППЗЧРБ).

Украинските граждани от български произход могат да получат разрешение за продължително или постоянно пребиваване в Република България, в случай че имат сключен трудов договор с български работодател за срок, по-дълъг от 6 месеца.

Гражданите на Украйна, които желаят да получат международна закрила (статут на бежанец или хуманитарен статут), могат да подадат заявление в поделенията на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, като за град София е определен РПЦ-София на адрес ж.к. Овча купел 2, ул. "Монтевидео“ № 21, както и пред органите на дирекция "Миграция“-МВР, а също и пред отдел/сектори/групи "Миграция“ при ОДМВР и пред органите на Главна дирекция "Гранична полиция“-МВР.

За повече информация украинските граждани биха могли да посетят дирекция "Миграция“-МВР на адрес в град София, бул. "Княгиня Мария Луиза“ № 48. В случай, че пребивават извън територията на град София, биха могли да посетят съответните сектор/група "Миграция“ към Областната дирекция на МВР по местопребиваването им в страната.

На интернет страницата на дирекция "Миграция“ могат да бъдат отправени допълнителни въпроси.Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
vladimir (преди 9 месеца)
Рейтинг: 3213 | Одобрение: 683
а,тестове за Ховид,ще им искат ли?
0
7
MrBean (преди 9 месеца)
Рейтинг: 104073 | Одобрение: -572
Да подготвят документи и за руски мигранти които бягат от вашия вожд Путлер!!!
6
1
Серж (преди 9 месеца)
Рейтинг: 73565 | Одобрение: 11950
Ей сега ни заля хахолската братва....Гмеж с която героичното ни МВР никога няма да може да се оправи....
5
1
Уйо (преди 9 месеца)
Рейтинг: 40805 | Одобрение: 8175
Тъпо. Украинската мафия точно това чака
7
3
Комитата (преди 9 месеца)
Рейтинг: 8002 | Одобрение: 1022
Помежду нормалните украинци ще влязат една камара деградирали орки-нацита. Бочко внасяше близкоизточни терористи. Киро - утайката на нацистите. Кой още ще влезе в клетата ни страна? :errm: На Боко Харам ли е ред? 
БЪЛГАРИНО! Гледай Украйна, мисли за България! Когато си избереш начело на държавата да поставиш клоуни, чалгари, продуктово позиционирани харвардски меринджеи и всякакви палячовци обикновено береш много ядове.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама