Македония: Няма да си променяме конституцията под българска диктовка

18.03.2023 / 18:50 2

снимка pixabay

Няма да си променяме конституцията под българска диктовка. Това коментира в Охрид лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в коментар относно съобщението на правителството за създаване на работни групи по подготовка на текста за конституционните промени.

„Няма да има конституционни промени в този състав на парламента под българска диктовка и при тези обстоятелства. Това, което правителството прави, е процес, който накрая ще се удари в стена, тоест ще завърши неуспешно. Предупредихме, че за това, което те поемат като задължение от името на всички нас, те не само нямат доверие, но и физически не могат да го постигнат”.

Мицкоски посочи, че правителството е обявило, че процесът на конституционни промени ще започне през септември-октомври 2022 г., а когато това не се е случило, обявиха края на годината през декември, след това през февруари, а сега изместват фокуса към май, юни.

„Няма да стане нито през май, нито през юни, защото ние имаме принципна позиция от самото начало. Те създадоха проблем, който не могат да решат, те създадоха проблем, който всички ние имаме и ако продължат да го усложняват, всички ще изпаднат в задънена улица, но за съжаление това ще бъде огромен проблем за всички граждани и за Македония като държава. Но ви обещавам, че ще има отговорност за всичко, което правят, веднага след като новото правителство на ВМРО-ДПМНЕ поеме отговорността на правителството”, заплаши Мицкоски, цитиран от БГНЕС.

След изявленията в Скопие на върховния представител на ЕС и на еврокомисаря по разширяването, че всички македонски политици трябва да помогнат и преговорната рамка не може да бъде предоговаряне в бъдеще, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски ги помоли да се вслушат в мнението на опозицията.

Според него условието от България е проблем, създаден от СДСМ и ДСИ, а ВМРО-ДПМНЕ е убедена, че след следващите избори ще намери решение за продължаване на европейската интеграция.

Вчера след заседанието на Съвета за стабилизиране и асоцииране Борел и Вархеи заявиха, че включването на българите в македонската конституция няма да застраши македонската идентичност. „В бъдеще е необходимо да изпълните задълженията, които сте поели“, каза Борел в отговор на журналистически въпрос на съвместната пресконференция с Димитър Ковачевски и Оливер Вархеи.

Относно очакванията на правителството Македония да стане пълноправен член на съюза до 2030 г. еврокомисарят по разширяването отговори, че е оптимист, но всичко зависи от напредъка на страната. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
6
kris (преди 1 седмица)
Рейтинг: 258873 | Одобрение: 31633
ас, знаеш ли го тоя виц : някъде в Македония.....Майка и дъщеря спят.....малката : Мамо искам пиш.....И аз искам, ама къде да я търсим посреднощ......!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
5
ас (преди 1 седмица)
Рейтинг: 117254 | Одобрение: 20414
явно не изкат в европейския саюз.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама