Македония: Ще влезем в ЕС и без разрешение от България. Явно дискусиите по история са по-важни от борбата с корупцията и свободата на медиите

20.11.2020 / 17:04 5

Снимка EU2017EE Estonian Presidency

Напрежението между България и Северна Македония продължава да расте, след като българското правителство отказа да пусне страната по пътя й към ЕС 

Македонският вицепремиер Никола Димитров разви пред австрийския вестник "Дер Щандарт" тезата, че страната му може да мине и без България по пътя си към Европа, предаде агенция "Фокус". За целта Скопие ще се обърне към по-приятелски страни в ЕС.

"Ако процесът ни на присъединяване е сведен до двустранен въпрос, в който дискусиите за историята ще станат по-важни от борбата с корупцията, от независимостта на съдебната система, функционирането на демократичните институции, свободата на медиите, околната среда и енергетиката, тогава това не е процес, който ни европеизира, а процес, който ни балканизира. Ето защо се нуждаем от програма за реформи с мрежа от приятели, които са тук, за да ни помогнат и трябва да си поставим ясни цели и да работим по тях “, казва Димитров.

„Първоначално бяхме блокирани от Гърция, но решихме този проблем. Тогава Франция създаде нова методология за разширяване и сега има нов проблем с България. Наистина е трудно да се разбере дали ЕС се отнася сериозно към нас. През март тази година все пак имаше зелена светлина от Съвета на ЕС - България беше част от този консенсус. След това, през октомври, получихме много положителен доклад от Европейската комисия."

Димитров подчертава, че няма да се водят преговори "кои сме и на какъв език говорим". „Това е част от исторически процес, а не от политическо решение. Дължим на нашия народ да защитаваме неговото достойнство и идентичност. Ако София не се оттегли, ще трябва да намерим нови начини за европеизиране на страната си", казва Димитров.

 

 

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
kris (преди 2 години)
Рейтинг: 259379 | Одобрение: 31784
ЕС е като обсадена крепост......Тъпанарите отвън напират да влязат, а умните вътре искат да излязат.....Абе Захариева.....пуснете ги тези малоумни макета да им се еве мамата в ЕС за наказание на тъпнята им, а аз като дойда на власт ще извадя България от наредилите се да лапат тази лайняна баница.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
1
ПраБългарин (преди 2 години)
Рейтинг: 56577 | Одобрение: -27498
Цял свят им се смее. Големи лицемери, не стига, че са подписали договор и нагли с претенции, искат помощ, но в следващия момент, какво получаваме, обиди и клетви, изкривена исторически факти. Едва ли страните в ЕС, биха искали да помогнат на такива олигофренчета, те после ще започнат да плюят и да имат претенции.
0
3
Снайпер (преди 2 години)
Рейтинг: 13131 | Одобрение: 2441
Ами намерено е. Прочетете стратегията за присъединяване на западните Балкани която сме подписали преди 2 години. Последната клауза е никоя присъединена страна да не блокира следващата. Точно защото западът знае че на Балканите сме бавно развиващи се комплексари с мислене от средновековието 
"Как с една фраза да опишеш цялата руска история? Страната на задушените възможности. Владетелите се променят. Архипелага остава" Солженицин
1
1
уйчо (преди 2 години)
Рейтинг: 71994 | Одобрение: -3136
Дебели тикви македонски, САЩ и Германия им подадоха и сега пак се ежат!
3
0
на светло (преди 2 години)
Рейтинг: 5209 | Одобрение: 909
ами намерете го този начин бе тъпо македонско говедо............
за сега - добре!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама