Малък град в Уелс се превърна в данъчен рай

29.11.2015 / 14:20 2

EkipNews.bg   

Малък град в Южен Уелс регистрира своите дребни независими бизнеси като офшорни компании, за да покаже колко несъвършени са британската и международните данъчни системи – и то с изненадващ успех.Малко градче в Уелс в подножието на Черните планини скоро може да се изключи от администратичното деление на Великобритания, поне според данъчните власти в страната. Това е така, защото обединение от местни бизнесмени е създало данъчна схема, подобна на използваните от големите мултинационални корпорации да избягват плащането на корпоративния данък в чужбина. Установяването на нови данъчни правила е част от документален филм на Би Би Си и „Ренегейд пикчърс”, които оказват съдействие на част от жителите на Крикхауел да си отворят супермаркет. Група дребни бизнесмени пътуват до остров Ман и Амстердам в Холандия, за да се консултират с данъчни експерти и адвокати за създаването на собствена гъвкава данъчна схема. Засега точни детайли за нея не се разкриват заради ембарго, наложено от създателите на филма, и заради желанието на местните жители да опазят постижението си от имитации. 

Саманта Девос – собственичка на кафене: 

Трябва честно и справедливо да се плащат данъците. Това е. Искаме равни условия с големите корпорации. Искаме и те да плащат честно данък върху печалбите си. Затова разпространяваме нашето послание – първо в Крикхауел, а после и в останалите градове и села в Обединеното кралство. Има голям интерес към нашата инициатива, което ми вдъхва надежда за успех. 

Аргументът на жителите на Крикхауел е, че избягването на данъци не просто пренебрегва приноса на малкия и средния бизнес за постъпленията в държавната хазна, но и ги поставя в неконкурентноспособно положение спрямо мултинационалните корпорации. 

Стив Люис – собственик на семеен бизнес: 

За мен като дребен бизнесмен неплащането на данъци от големите компании ме засяга пряко, тъй като аз не се конкурирам с вериги като „Старбъкс”. Те например могат да си позволят да пренасочат парите, които не плащат за данъци, в реклама или по-евтини продукти. Така че аз съм в неизгодно положение – първо като търговец и второ като данъкоплатец, който има 6 деца и вярва в Националната здравна служба и в образователната система. Но нещата са опорочени, тъй като най-големите компании, които избягват плащането на данъци, не допринасят с нищо за благоденствието на местата, където изкарват печалбите си. 

Дали ще проработи новата данъчна схема в Крикхауел е рано да се каже, но жителите на уелския град искат с инициативата си да привлекат общественото внимание върху неефективността на данъчните правила в Обединеното кралство и вратичките в данъчното законодателство, които позволяват на големи мултинационални компании да избягват плащането на данъци там, където реализират най-големи печалби. 

„Старбъкс”, „Амазон”, „Епъл” и „Гугъл” са обект на разследване за нерегламентирани данъчни практики в Европа.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
2
varna (преди 8 години)
Рейтинг: 12264 | Одобрение: 2919
Но нещата са опорочени, тъй като най-големите компании, които избягват плащането на данъци
https://www.youtube.com/channel/UCcNbP1ZRiwsNeeSIBij7-bA?view_as=subscriber

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама