Мариана Кукушева за цената на хляба: Очакваното вдигане на цените е между 10-20%

06.12.2020 / 10:18 2

снимка: Булфото

Ще има ли повишаване на цената на хляба и с колко? Отговорите от председателя на УС на НБСХС.

„Имаме покачване на енергията, петрола, транспорта и много други разходи. Никой не коментира това. Не мога да кажа  колко трябва да е реалната цена на всеки производител. Категорично казвам, че съгласно Закона за храните вече търговците не могат да върнат хляба към своите доставчици. Затова е наложена практиката всеки следобед и вечер хлябът, доставен сутринта, да е с намалена цена. Моята препоръка към търговците е той да бъде изложен в „зелените“ коридори, за да може възрастните хора да го закупят без увеличение на цената“, заяви в NOVA Мариана Кукушева председател на УС на НБСХС.

"Пандемията доведе до по-голямо търсене на зърнените пазари и скок в цената на пшеницата и брашното", добави още тя.

"Хората, които работят в хлебопроизводството, са на първа линия. Нямаме хоум офис. Произвеждаме хляба на България всеки ден. Рискът, който поемат работещите при нас, не е по-малък от риска на полицаите. Когато държавата повиши заплатите им, ние нямаше как да не отговорим на изискванията на пазара на труда и го направихме“, каза още тя.

От 16 години хлебопекарната на Милена Терзова в София спазва холандски традиции и стандарти, но на българския пазар. Според управителя последната година е била много трудна.

„Имахме период от 6 години, в който не бяхме променили нито една цена, защото всичко беше стабилно. Този период приключи миналата година. Имаме намаление на оборота. Предпразнично няма да повишим цените на продуктите, но може би в края на януари, началото на февруари, ще помислим за някакво увеличение”, каза тя.

Очакваното вдигане на цените е между 10-20%. Междувременно в условията на надигаща се икономическа криза, новината за предстоящо поскъпване се приема остро от клиентите.

„Това е основна храна и ако се повишат цените и хората трябва да дават повече пари, които и без това нямат, защото губят поминъка си заради ситуацията”, каза потребителят Георги Бояджиев.

Повишаването на цената на хляба няма да намали консумацията му, твърдят пловдивчани. На този етап само някои производители са направили малки корекции нагоре.

„Има колеги, които предприемат корекция на цената. Ние все още се опитваме да задържим цените, които имаме. И се надявам да успеем, за да не създаваме допълнителен стрес в тази обстановка”, каза Нестор Куцев, собственик на пекарна в Пловдив.

В Благоевград въпреки увеличението в цените на суровините хлябът не е поскъпнал, но само засега.

„Цената на хляба всички знаят кога се увеличава – февруари или март, когато се повиши цената на пшеницата”, поясни хлебопроизводителят  Димитър Бакалов.

За увеличението хлебопроизводителите в Благоевград очакват да е в рамките на няколко стотинки.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
blazer (преди 3 години)
Рейтинг: 5059 | Одобрение: 1139
За къде ще му вдигате цената!
4
0
kris (преди 3 години)
Рейтинг: 340058 | Одобрение: 54583
Чудя се, защо си играем на жмичка.....? Направо го правете този хляб 5 кинта и спрете да ни баламосвате....И тировете не се спряха към пристанището....Ай сиктир бе, мошеници.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама