Марин Николов:От днес започвам работа в БТВ

04.12.2019 / 12:35 4

"От днес започвам работа в БТВ. Малко рестарт. Ще правя новини, разследвания и репортажи за нещата от живота по телевизия, която и сега пази поведението на четвърта власт. Дано продължи дълго така. Чест и почитания към новите колеги и към всички, които бяха с мен през последните месеци. Пътят не е равен и едва ли ще бъде, но това вече не е изненада. Живи и здрави, продължаваме заедно!“, това написа разследващия журналист Марин Николов,  във фейсбук профила си,  предаде blagoevgrad-news.com.

Screenshot_2

Марин Николов е разследващ журналист, автор на десетки журналистически разследвания. Разследванията му са в различни сфери: документните измами, екологията, опазването на културното наследство, обществените поръчки, иманярската мафия, горската мафия, корупцията във властта: съдебната, изпълнителната и местната власт и др.

Той е носител на първа награда за разследваща журналистика на Фондация „Радостина Константинова“ за 2015 г., както и отличие в инициативата „Достойните българи“ за 2015 г. През 2016 г. получава първа награда за журналистическо разследване в областта на опазването на околната среда. Николов е и носител на приза „Репортер на годината“ на Фондация „Димитър Цонев“ за 2019 г. за репортажа (с продължение) „С ченге на пазар“, в който тема на разследване е чистотата в отношенията между полицаи и дилъри на дрога в град Плевен. За същия репортаж Марин Николов е награден и в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“ в памет на ирландския репортер Вероника Герин, убита през 1996 г. от наркодилъри. (Конкурсът „Сърце и слово срещу наркотиците“ се провежда за първи път през 2007 г. и е създаден по идея на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград с подкрепата на посолството на Република Ирландия в България.)

Сред отличените разследвания на Николов е и „Тютюн“ (2015), което разкрива масова схема за източване на милиони левове държавни субсидии за подпомагане на производство на тютюн от фиктивни производители, които на практика не отглеждат растението. Повечето от получателите на субсидиите са приближени до две последователно управляващи политически партии в България. Награда получава и материалът – „Екорекет“ (2015), където със скрита камера са проследени схеми, по които определени организации, наричащи себе си природозащитници, изнудват бизнесмени в сферата на енергетиката за стотици хиляди евро. Обещанието на „природозащитниците“ срещу исканата сума пари е да не блокират техни проекти чрез съдебни дела. Широк обществен отзвук предизвиква разследването „Спирките на София“ от 2016 г, което показва как Центърът за градска мобилност към Столичната община и заместник-кметът на София по транспорта Любомир Христов организират обществена поръчка за изграждане на навесите за автобусните спирки на града, а спечелилият изпълнител се оказва семейна фирма на депутата от 42-то Народно събрание Ирена Коцева. След разследването на Николов депутатът, заместник кметът и ръководството на Центъра за градска мобилност към онзи момент подават оставките си.

През април 2013 г. Марин Николов и тогавашният му колега Васил Иванов проследяват схема за купуване на гласове за предстоящите по това време парламентарни избори в няколко села във Видинска област. Чрез скрита камера купуват 750 гласа срещу сумата от 17 000 белязани лева.

С голям отзвук е и филмът „Синхрон на интереси“ (2018), в който се вижда как роднини на директори на областни земеделски дирекции в страната печелят стотици хиляди левове от европейски субсидии с имитация на земеделска дейност или по програмата за къщи за гости. Сред добилите известност разследвания на Марин Николов са и „Криминалното енерго“ (2014), „На патерици“ (2017), „БДЖ-игри“, „Глухият пациент“ (2019).Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
pirat (преди 2 години)
Рейтинг: 8945 | Одобрение: 1885
Анусе,а твоят хикс е точно отзаде ти,където линията на живота ти дели задника ти на две!
4
1
pim (преди 2 години)
Рейтинг: 1676 | Одобрение: 571
Аман от тебе [url=https://petel.bg/profile/71d1b33729b1551a7d59abcaa4b050d1.html]CollectoRitioner[/url]

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама