Мария Габриел на срещата с ПП-ДБ: Първото, което ще поиска правосъдният министър, е оставката на Гешев

12.05.2023 / 18:39 8

кадър Нова тв

Първото, което ще поиска правосъдният министър е оставката на Гешев. Това заяви на срещата си с ПП-ДБ кандидатът за премиер от страна на ГЕРБ-СДС еврадепутатът Мария Габриел. 

Това искане не е за персонална промяна, а за връщане на доверието на българските граждани във фигурата на главния прокурор, за успокояване на напрежението. Това би бло ясна крачка, заявка за цялостна правосъдна реформа, обясни тя. 

Габриел отново очерта приоритетите, по които ще работи, ако бъде избрана за министър-председател.

Те са: създаване на работещо правителство и нормализиране работата на институциите; стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджет за 2023; правосъдна реформа; справяне с инфлацията; приемане на България в еврозоната; преодоляване на двугодишното закъснение по оперативните програми; подобряване на сигурността на българските граждани – преодоляване на битовата престъпност и войната по пътищата; модернизация в сферата на образованието, науката, иновациите, културата, в стратегически сектори, свързани със зеления и цифровия преход, включително дигитализация на публичния сектор; преодоляване на регионалните различия чрез целенасочено действие за стимулиране на умения според нуждите на пазара на труда; опазване и подобряване на здравето с ефективна здравна политика, ефективно участие на България в европейската мисия за борба с рака и плана за действие за борба с рака, справяне с предизвикателствата с превенцията, достъпа на лечение, както и новите технологии и прецизната медицина.

„В Българския парламент има сили, които са против това да се подпомага на Украйна. Важен е състава на правителството и от кого ще бъде подкрепен”, коментира Атанас Атанасов.

Мария Габриел отговори, че иска да има правителство с ясно заявена евроатлантическа ориентация. „Решенията не се вземат от един човек”, обясни тя, предаде Нова тв.

Според Христо Иванов от ДБ: „Големият проблем е, че българската политическа класа не може да изпълни фундаменталното обещание да живеем в държава на правилата, основана на държавност и еднакви правила за всички. Хората виждат нагла корупция. Трябва да търсим корена на корупцията”.

"Не може да говорим за съществена промяна в правосъдието, ако не говорим за амбициозни промени в Конституцията. Въпросът не е един да бъде сменен с друг. А да няма следващ такъв, в дълбочина да има промяна", подчертва още Иванов.

Асен Василев от ПП отвори темата за Пловдивския панаир. "Това е политическа тема, която се повдига многократно и тя е емблематична за това как не работят процесите, правилата и инстируциите", каза Васлиев. 

По думите му общинските съветници на ГЕРБ могат да прекратят тази корупционна практика и да гласуват Пловдивският панаир да остане държавна собственост. "Вие бихте ли ги призовали те да вземат решение и Панаирът да остане държавна собственост? Ако не се съобразят с това, бихте ли поискали те да не са повече част от партия ГЕРБ", попита съпредседателят на ПП. Габриел отговори, че не би толерирала подобни корупционни практики. 

В областта на финансите въпросите задаваше Василев. „В България дълги години е провеждана политика от латиноамерикански модел – парите са отивали при малко на брой фирми и хора и това е довело до един феномен, който е уникален в рамките на ЕС – от влизането ни в Евросъюза досега неравенството е нараснало”, заяви той.

Делян Добрев от ГЕРБ контира: "Латиноамериканският модел вие го въведохте - дефицитите в държавата да станат 6-7 процента и държавата да върви към фалит".

По повод т.н "джентълментско споразумение" Кирил Петков от ПП заяви, че ГЕРБ не са спазили обещанията си и не са гласували за шеф на правна комисия от ПП. По думите му "Продължаваме промяната-Демократична България" са спазили своята част от споразумението, като са гласували за Росен Желязков за поста председател на Народното събрание.

"Днес на правна комисия ГЕРБ гласува против, как да го има това доверие", заяви Петков. Бойко Борисов категорично заяви, че този ангажимент ще бъде спазен. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
5
ПраБългарин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 62424 | Одобрение: -28356
Гешев е единствения прокурор в България, който е водил битки с олигарсите в България скокосчо!!! А Бойко е единствения премиер водил битки с престъпността по високите етажи, дори удряше и своите, ако разбере, че правят схеми. Преди нямало е нямало подобна практика от страна на управляващите партии, удряха се само дребните рибки. Дайте ми пример за друг български главен прокурор, който да е направил повече от Гешев, кажете едно име само? Кажете кой премиер е направил повече от Бойко за България, дайте един пример, кажете едно име? 
1
0
skokos (преди 1 годинa)
Рейтинг: 10374 | Одобрение: 1984
Задайте си въпроса, кой е Каскета, назначение, интереси, кого пази. Сега си помислете, кой го маха. И на края, кой ще избере следващия, ако случайно този успеят да го махнат. Виждате ли нещо комично в ситуацията.
0
5
ПраБългарин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 62424 | Одобрение: -28356
В ГЕРБ има много умни и красиви хора, с много опит и дълъг стаж в политиката, доказани в работата си, а другите освен да ползват юмрука на Радев за прочистване на дебелото черво, за друго не стават УхиленУхиленУхилен И вие обичахте юмрука на Радев, ама сега не можете да се вредите, защото е зает от Промяната :errm:
2
0
cron1 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 90297 | Одобрение: -9103
Ако събори каскета, тиквата ще си направи харакири, защото малко по-късно ще влезе в затвора! Ухилен
Марио Кроненберг
3
0
kjk (преди 1 годинa)
Рейтинг: 59724 | Одобрение: 7709
Мравояда в скоро време корена на корупцията ще го оплете фундаментално и заличи от политическата класа ,ако им се върже на номерата на герберите. Подписвайте споразумение точка по точка и го публикувайте да видим как се изпълнява ,ако ли не разтуряйте седянката!!!
2
1
Радостин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 143378 | Одобрение: 6793
Тиквун накрая самовлюбено , хвалебствено се изтъкна като вездесъщ. Заяви, че само той и шайката ГЕРБ са важни и ценни.
Всеки да си получи заслуженото !
4
0
Горан (преди 1 годинa)
Рейтинг: 13087 | Одобрение: -5058
никакво доверие в гроб и тиквата, те са патологични лъжци и крадци
да ама не

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама