Мария Габриел от ГЕРБ: Томислав Дончев ще следи за фалшиви новини, които да пречат на изборите в България

11.04.2019 / 09:27 6

Система за ранно предупреждение за фалшиви новини по време на изборите е създала ЕК. За новата мярка съобщи в Брюксел българският еврокомисар и водач на листата на ГЕРБ за евровота Мария Габриел, пише monitor.bg.

Тя обясни, че се създава група между държавите членки, европейските институции и кибер агенцията ENISA, която да координира случаите на заплаха от фалшиви новини. Всяка държава членка ще има точка за контакт, а за България за това ще отговаря вицепремиерът Томислав Дончев. “За първи път правим подобно нещо. В реално време ще се следи заплахата от фейкове, както и източника им, за да може институциите да реагират бързо”, каза Габриел. Системата ще работи и за местните избори, които ще се провеждат в ЕС до 2020 година. Габриел е предложила също така в следващия бюджет по програма “Креативна Европа” да бъдат заложени 61 млн. евро за подпомагане на качествената журналистика. “Много е хубаво, че сега имаме тези механизми за обединяване на човешки и бюджетни ресурси за борба с дезинформацията”, заяви тя и допълни, че предстоящият евровот през май ще бъдат тест за свършената работа по отношение на фалшивите новини.

Еврокомисарят коментира още, че България е на първо място по работещи жени в IT сектора. У нас в сферата на информационните технологии работели 30% жени, а като цяло в ЕС този процент бил 16. “В Европа липсват 350 хил. IT специалисти, като до 2020 година те ще бъдат 500 хил.”, обясни Габриел.

Водачът на листата на ГЕРБ коментира и скандала с евтините апартаменти на властта, като не скри, че темата я притеснява, защото ни отдалечава от истинския дебат по време на предизборната кампания. “Искам да се чуе, че националния ни интерес не е в противоречие с европейския”, подчерта Габриел.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
3
n eXu s (преди 1 месец)
Рейтинг: 42776 | Одобрение: -48894
11
1
ас (преди 1 месец)
Рейтинг: 11434 | Одобрение: 5279
"Водачът на листата на ГЕРБ коментира и скандала с евтините апартаменти на властта, като не скри, че темата я притеснява, защото ни отдалечава от истинския дебат по време на предизборната кампания." не е важно че герберите крадат до безобразие важно е да се занимаваме с пласмасови ботили и фалшиви новини.
17
3
ДИВАКА (преди 1 месец)
Рейтинг: 28297 | Одобрение: -1128
ВЧЕРА Я НАРЕКОХ ПАТКА..НЕ Е.. ГЪСКА Е И СЪСКА..ТО Е ТИПИЧНО ЗА ГЪСКИТЕ ,СЪСКА ЕДНО И СЪЩО..ФАЛШШШИВИ НОВИНИ...ИзплезванеУсмивкаУхилен
12
2
... (преди 1 месец)
Рейтинг: 3788 | Одобрение: 1933
E, щом Дончев ще следи - ще спя спокойно.
18
6
Варна (преди 1 месец)
Рейтинг: 57960 | Одобрение: 31315
безобразие. номенклатурата на герб се самозабрави
ОСТАВКА НА ПОРТНИХ И ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ!
23
3
чака-рака (преди 1 месец)
Рейтинг: 1649 | Одобрение: 629
на какво основание партиен член на изпълнителната власт ще отговаря  за това и каква е гаранцията че няма да взема едностранно решения в полза на неговата партия..тия или ги вземат от детската градина или си мислят че всички останали са там

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама