Мария Габриел разкри ползите от суперкомпютъра в София

17.06.2019 / 18:07 6

По суперкомпютъра се работи вече повече от една година. Инвестициите са за над 1 млрд. евро. Единият суперкомпютър ще бъде разположен в България, в Технопарка. Имаме година и половина да се подготвим. Инвестицията ще е за 18 млн. евро.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ българският еврокомисар Мария Габриел, която коментира темата за бъдещия суперкомпютър на територията на България, пише Novini.bg. "Суперкомпютрите могат да помогнат в борбата с рака, малоформациите, остеопорозата, Алцхаймер, Паркинсон. Суперкомпютърът може много бързо да тества молекули и да направи анализ кое е лекарството, което може да помогне най-ефективно. Суперкомпютърът ще е особено полезен в автомобилния бранш, който сега се развива в България. Суперкомпютърът ще е много ценен и при прогнозите на времето, при разработките на учените и изследователите. Много ми се иска малкият и среден бизнес също да се възползват от ползите на суперкомпютъра. Суперкомпютърът ще вдигне и нивото на киберсигурността. С тези инвестиции Европа ще стане конкурентноспособна и ще си върне мястото в топ 3 за технологически напредък в света", категорична беше Габриел.

Заедно с нея гост беше и ръководителя на Генерална дирекция "Свързаност" към Европейската комисия Роберто Виола. "В Европа сме решили да имаме осем суперкомпютъра, които ще са свързани помежду си и ще могат да използват данните си. Суперкомпютърът в София ще бъде най-бързия в Източна Европа и ще е много мощен. Лекарите ще могат да влизат в суперкомпютъра с парола от своя компютър. Това ще спомогне много за бързата реакция и животоспасяваща операция примерно. Докторът ще има важната информация в суперкомпютъра и ще знае дали лекарството, което ви предписва, ще помогне или не", даде пример Виола.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
7
14
ас (преди 4 години)
Рейтинг: 148695 | Одобрение: 23395
да бе кой наистина нексуса ли ако е той горкия компютър
8
10
Atna (преди 4 години)
Рейтинг: 5209 | Одобрение: 2239
И кой ще го поддържа този суперкомпютър? Защото съм сигурен че "ИТ" фирмите на ГЕРБ даже един сайт не могат да направят.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама