Марияна Николова: В курортите ни няма нито един потвърден случай на турист с COVID-19

31.07.2020 / 14:49 2

Снимка: Булфото

От вчера туроператорите вече могат да кандидатстват за държавната помощ от 35 евро. Всички необходими документи, както и насоки за подаване на заявления са качени на официалния сайт на Министерството на туризма. Това заяви на пресконференция в к.к. „Златни пясъци“ край Варна вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Министър Николова отбеляза, че благодарение на бързата реакция, в изключително кратки срокове, в рамките на няколко дни са били разработени и одобрени необходимите формуляри, с което се оптимизира и времето, в което желаещите ще могат да се възползват от субсидията, пише Канал3.бг.

Марияна Николова подчерта, че е изключително важно тази мярка да подпомогне освен това лято и предстоящия зимен сезон, но и сезоните през 2021 и 2022 година, за да се възстанови изцяло най-засегнатият сектор.

Тя посочи още, че за държавната субсидия са заделени 55 млн. лв. от държавния бюджет, а анализите показват, че мярката ще доведе до 400 000 нови туристи.

Помощта се предоставя на туроператори, които използват въздушни превозвачи с оперативен лиценз за изпълнение на чартърни линии до нашата страна с цел туризъм.

„Субсидия се отпуска за всяка заета седалка за всеки полет, като капацитетът на самолета не е по-малко от 100 места. Всички туроператори, независимо от местонахождението на тяхното седалище могат да се възползват от отпуснатите средства.

Република България или друга държава член на Европейския съюз, или страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария или трета страна.

 

Схемата за държавна помощ обхваща полетите, извършени в периода от 14 май до 31 декември 2020 г. и представлява първа фаза от антикризисната мярка. Полетите, които ще се извършват през периода от 01.01.2021 г. до 14 май 2022 г. ще са предмет на нова нотификация. Максималният размер по схемата за държавна помощ не може да надхвърля 800 000 евро на предприятие по фаза 1 под формата на преки безвъзмездни средства, като всички използвани стойности трябва да бъдат в брутно изражение, т. е. преди приспадането на данъци или други такси.

Вчера Народното събрание направи поредните облекчения, свързани с нашия сектор - като с окончателно решение ДДС за туроператорите беше намелен на 9%, мярката е временна и ще действа от 1 август тази година до 31 декември 2021 г. ДДС беше намален и за нискоалкохолните напитки - бира и вино да края на следващата година.

Работодателите от сектор туризъм могат да се възползват социалната мярка 80:20, за да задържат своите служители на работа“, разясни министър Николова.

Вицепремиерът допълни, че хотелиери са предложили два обекта за карантиниране на туристи в „Слънчев бряг“ и „Златни пясъци“.

За курорта „Златни пясъци“ представителите на бизнеса определиха хотел „Златен рог", който е с капацитет 120 стаи. В Слънчев бряг беше посочен хотел „Дел Мар" с около 30 стаи. Предстои експерти да проверят местата за настаняване и да ги потвърдят, ще бъдат договорени и финансовите параметри.

„Водим преговори с Министерството на финансите това да бъде за сметка на държавата. Идеята е от бюджета да се поемат разходите както за нощувки, така и изхранването по време на принудителния престой. Искам да подчерта отново, че към момента в курортите ни няма нито един потвърден случай на турист с положителна проба за COVID-19“, каза в заключение Марияна Николова.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Бат Жоро (преди 2 месеца)
Рейтинг: 1668 | Одобрение: -52
В тази главица интелектът е по-малко отколкото витамините в лайното.
3
0
kris (преди 2 месеца)
Рейтинг: 161821 | Одобрение: 7591
Николова....на всички ли успя да им го измериш......??
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама