Мартин Табаков: Радев трябваше да декларира политическа подкрепа за Украйна

06.10.2022 / 20:20 4

Редактор: Александър Дечев

Кадър: БТВ

Международният анализатор Мартин Табаков коментира отказа на президента Румен Радев да се присъедини към декларацията за бързо приемане на Украйна в НАТО.

"Не можем да бъдем изненадани, имайки предвид каква беше хронологията на държавния глава, когато става дума за Алианса, и не само. Това, което ме фрапира особено в тази ситуация, е, че този отказ на Радев да се присъедини към колегите му от Централна и Източна Европа дали не означава всъщност, че позицията на държавния глава на България е такава, че той не желае Украйна да влезе в НАТО. И ако това е така, това означава ли, че Румен Радев ще наложи вето един ден, когато стане дума за това дали Украйна трябва да бъде пълноправен член на НАТО. Това ме притеснява - дали ние ще се окажем едва ли не единствената държава, която е против това. От президентството посочват като аргумент, че това е нещо, което ако се случи бързо и сега по време на войната, превръща НАТО в участник във войната. Трябва да бъдем до край обективни. Няма как това да се случи докато една държава е въвлечена във военен конфликт. Радев трябваше да използва тази ситуация, за да декларира просто една политическа подкрепа. В случая в полза на жертвата спрямо агресора. Нещо, което Румен Радев предпочете да не направи", каза Табаков в предаването "Лицеи в лице" по БТВ.

Водещата Цветанка Ризова го попита какви според него са причините войната да продължава все още. "Подцени се на първо място мотивацията на Украйна да воюва. Кремъл имаше очаквания, вероятно подведен от собственото си разузнаване, че всичко, което е необходимо да бъде направено, за да попадне окончателно Украйна под руски контрол и влияние, е просто да се появят руските танкове на границата между двете държави. Нещо повече - спокойно можем да кажем, че в момента инициативата е на страната на Украйна, на терен. Въоръжените сили на Киев успяват да контраатакуват изключително успешно. За да се стигне дотук трябва да отчетем и подкрепата, която властите в Украйна получиха, и военната помощ. Виждам как руския президент се опитва да си върне инициативата, споменавайки възможността за използване на ядрено оръжие. Опитва да говори от позицията на силата, осъзнавайки, че неговата роля вече не е тази. НАТО можеше да респектира много по-рано и овреме руската държава, така че да си спестим толкова много тегоби", добави международния анализатор.Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
кико (преди 1 месец)
Рейтинг: 3147 | Одобрение: 347
Поредния Помияр! От къде изпълзя това безмозъчно влечуго?
2
1
Ванката (преди 1 месец)
Рейтинг: 20721 | Одобрение: 4646
Аз подкрепям Русия, защото украйна 9 години избива в Донбас! Русия и България са свързани! Русия е голямото дете на България!
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
5
0
kris (преди 1 месец)
Рейтинг: 243859 | Одобрение: 27594
Този пък талибан КОЙ беше.....??
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
13
3
makeo (преди 1 месец)
Рейтинг: 33217 | Одобрение: 13207
Много военнолюбци бе, много нещо. Най-различна паплач анализатори, експерти и темподобна насрана гмеж. 🙂 Все военнолюбци на ТВ екрана, акъл дават. Ама ако им дадеш автомат в ръка и ги пратиш на фронта..... към нос Хорн ше побегнат. Боклуци! 
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама