Машинист получил указание да потегли на червен светофар от гара Калотина-Запад, но отказа

06.03.2023 / 10:22 1

Кадър "Нова телевизия"

Дни след влаковата катастрофа в Гърция с 57 жертви, и в България е имало ситуация, която е можеба да доведе до инцидент. За случката разкрива "Нова телевизия".

Машинист е получил указание да потегли на червен светофар от гара Калотина-Запад. Случаят е от 3-ти март, когато в 14:02 часа влаков машинист получава команда “тръгвай” от дежурния гаров служител. Влакът е пътувал от Димитровград, Сърбия, към гара Драгоман в София. Заради отказа на машиниста влакът закъснява с 22 минути. А подалият командата гаров служител е отстранен от поста си, след като машинистът е отказал да изпълни командата и е подал сигнал за нарушение към прекия си началник. 

“Абсурдно е да се сравнява ситуацията в Калотина - Запад със ситуацията в Гърция. Действително има такъв случай. Грубо потъпкване на правилата за движение на влаковете от страна на дежурния ръководител, който беше отстранен от работа и сменен от началника на гарата’”, категоричен бе Данчо Георгиев, директор “Управление движението на влаковете и капацитета” в НКЖИ. Той уточни, че риск от катастрофа е нямало, “защото междугарието е било свободно”.

“Пълен абсурд е! Никой в тази държава не би си позволил да мине на червено по указания. Указания е имало от немарливост и от нежелание за изпълнение на служебните задължения от страна на дежурния ръководител”, каза още Георгиев. 

Той обясни, че на червен сигнал се преминава в случай на повреда на осигурителната техника. “Но за целта има нормативно разписани документи, при които на машиниста на влака се връчва писмена заповед и се определят условията за заминаване от гарата”, посочи Георгиев. 

В този случай е имало технически проблем, който се изразява в повреда на локомотива на товарен влак, който е потеглил от гара Калотина-Запад за Калотина и следствие повредата се е върнал обратно към гарата, с което е блокирал междугаровата осигурителна техника.

Експертът по пътен транспорт инж. Варужан Апелиян обясни, че преди 10 години на същото място има катастрофа между пътнически и служебен влак. Според него причината е била отново минаване на червено. 

Друга причина, за която говори инж. Апелиян, са слухове за пренасяне на контрабанда. “Ако системата не работи, т.е. работи се на телефонен способ - всичко е възможно”, каза той.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
гарфилд (преди 1 годинa)
Рейтинг: 55050 | Одобрение: 17530
За автора на статията.Светофара,в жп транспорта,се нарича светофор.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама