Масиран десант на НАТО е отблъснал вражеско нахлуване в района на Балчик

25.08.2015 / 21:55 6

Снимка: pan.bg

В нощта срещу вторник в района на Балчик бе проведен въздушен десант по време на натовското учение „SWIFT RESPONSE - 2015”. Над 350 парашутисти са скочили от 6 броя самолети C-130J и един С-130Н, съобщава специализираният сайт pan.bg.

Военнотранспортните самолети са излетели от авиобаза Авиано, Италия, като не са кацали на летище Балчик, а след задачата са се завърнали обратно, пише блиц. 

2 хеликоптера UH-60 са провели MEDEVAC. Накрая от самолетите са спуснати и няколко тежки бойни оръдия. Според източници десантът е с цел да се тренира вражеско десантиране на Балчик, и неговото отблъскване.  Очаква се тази вечер парашутистите да бъдат върнати с хеликоптери по базите си. 

Голфъри останаха заключени в комплексите си край морето, а десетки висяха на затворено шосе заради мащабно международно военно учение у нас. 200 парашутисти скочиха на плажа в Балчик, а други 400 се изсипаха от небето край ямболското село Тенево. Десантното учение се проведе по тъмно в понеделник вечер - от 22 часа до полунощ, описва маневрите "Стандарт".

Всички туристи в голф комплексите край Балчик нямаха право да напускат района в продължение на два часа. За същия период затворени останаха и подстъпите към част от главен път I-9. Автомобилите с тегло до 3,5 тона използваха обиколен маршрут от крайбрежен път град Балчик - местност Тузлата - с. Топола. Камионите пък бяха спирани и отклонявани в Балчик и в Каварна на удобни и осветени места.

В продължение на два часа над Балчик летяха хеликоптери и гърмяха автомати. "Пукотевицата беше като от филма "Ярост" с Брад Пит. В първия момент помислих, че е заря от ромската сватба край нас, после обаче различих стрелба от автомат", обясни Дико Маринов, който живее в близост до летището. Съобразителните балчиклии преживяха учението с тапи на ушите. Според едни очевидци в нощта са летели шест хеликоптера, според други - десет. Никой не е успял да види скокове с парашути, тъй като било тъмно. Точно в 24 ч. учението спряло. Днес сутринта няколко хеликоптера отново са прелетели над Балчик и Каварна.
Копирано от standartnews.com

По-рано днес, както БЛИЦ съобщи, Министерството на отбраната разпространи информация, че в България пристига американска техника за провеждането на планираната съвместна многонационална подготовка „Black Sea Rotational Force - PLATINUM LION 16-1“ . В състава й влизат 4 танка М1, бронетранспортьори „Страйкър“, артилерийски системи, както и поддържаща техника. 

Българската страна ще участва с бронирана техника и техника за осигуряване и поддръжка. В съвместната подготовка ще вземат участие 160 военнослужещи от Морската пехота на САЩ както и 35 военнослужещи от Румъния. От българска страна ще участват сили на Сухопътни войски от състава на 61-а механизирана бригада, Националния военен университет и Съвместното командване на силите.

Учението ще се проведе на два етапа през месеците септември и октомври на учебен полигон „Ново село“. Целта на подготовката е подобряване на способностите за съвместно участие в контратерористични и операции по поддържане на мира, както и повишаване нивото на оперативната съвместимост между подразделенията от Морската пехота на САЩ и формированията от българските Въоръжени сили. Учението ще допринесе за повишаване на възможностите и способностите на Българската армия за участие в съвместни многонационални операции.

Тактическо учение с бойни стрелби на формированията за противовъздушна отбрана пък започна в понеделник на зенитния полигон на Военновъздушните сили край град Шабла. В четиридневното учение участват над 750 военнослужещи от Военновъздушните сили, над 460 военнослужещи от Сухопътните войски, над 200 военнослужещи от Военноморските сили и екипи от Служба „Военна полиция“ и Гранична полиция. През тази година в учението участват и до 60 военнослужещи от зенитно-ракетен дивизион на Военновъздушните сили на Словашката република. 

По време на стрелбите ще бъдат използвани зенитно-артилерийско въоръжение и различни типове зенитно-ракетни комплекси от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили. В „Шабла – 2015 г.“ ще участват и изтребители МиГ-29, самолети Су-25 и L-39 и вертолетите Ми-17. 

Целта е да бъде усъвършенствана системата за командване и управление, както и да се повиши подготовката на формированията на Българската армия за противовъздушна отбрана и действията на авиацията по унищожаване на въздушни и надводни цели.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
2
Уйо (преди 8 години)
Рейтинг: 43249 | Одобрение: 7924
Балчиклии пък какво се оплакват? Гледали са малко екшън без пари.
6
1
Feniks (преди 8 години)
Рейтинг: 173 | Одобрение: 23
Това се казва сила! :-)
10
3
kris (преди 8 години)
Рейтинг: 330178 | Одобрение: 51808
Някой път , поради липса на партньор играя шах сам със себе си.......Винаги побеждавам......Ама винаги !
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама