Маскирани пазят вещи за милиони на брифинг на ГДБОП, ДАНС и Спецпрокуратурата

11.10.2018 / 14:16 4

Снимки флагман.бг

ДАНС, ГДБОП и Спецпрокуратурата дадоха извънредна пресконференция в София, охранявана от маскирани служители на МВР.
Поводът за медийното събитие бенеутрализирането на организирана престъпна група за държане и незаконна търговия на културно-исторически ценности, пише флагман.бг.Пред журналистите бяха показани златни вещи – две гривни, торква и венец.
Движимите културни ценности са били предназначени за продажба от иманяри. Христо Попов – зам.-директор на Националния археологически институт към БАН, обясни, че става въпрос за предмети с изключително висока ценност и значение. Предполага се, че са от втората половина на 4 век преди Христа.

Неслучайно има охрана. Сделката е била за 2 милиона евро. Но тяхната стойност е доста по-голяма и от историческа гледна точка, обяви шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Маскираните бяха негови служители. 

Обвиняемите са заловени при опит за продажба на венеца. Само той струвал 2 милиона евро. Останалите вещи били предадени доброволно от едно от лицата. Но се предполага, че целта му е била да запази много повече други подобни предмети.

При опита за сделка са арестувани седмина. Обвиняеми обаче са четирима, единият от които е дългогодишен служител на ДАНС. Последният имал ролята на посредник в сделката.
Днес предстои да се гледа мярка за неотклонение на обвиняемите.

Венецът тежи 400 грама, гривните са около 250 грама. Общото тегло е близо килограм, стана ясно още на пресконференцията.
Досъдебното производството е стартирано на 8 октомври по неотложност. Арестът е станал, след като е била предотвратена продажбата на венеца в Симеоновград.
Четиримата обвиняеми са българи. Трима от тях са осъждани, но за други престъпления. Чист се води само служителят на ДАНС, който работил в териториална дирекция от самото създаване на службата.

Групата е била следена няколко месеца. 

 "Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
fox81 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 1885 | Одобрение: 480
Нашата полиция от кога започна да използва боклуци, вместо истински автомати. Това нещо закачено на тях и за металекса не става!
Винаги верни!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама