Маскирани пазят вещи за милиони на брифинг на ГДБОП, ДАНС и Спецпрокуратурата

11.10.2018 / 14:16 4

Снимки флагман.бг

ДАНС, ГДБОП и Спецпрокуратурата дадоха извънредна пресконференция в София, охранявана от маскирани служители на МВР.
Поводът за медийното събитие бенеутрализирането на организирана престъпна група за държане и незаконна търговия на културно-исторически ценности, пише флагман.бг.Пред журналистите бяха показани златни вещи – две гривни, торква и венец.
Движимите културни ценности са били предназначени за продажба от иманяри. Христо Попов – зам.-директор на Националния археологически институт към БАН, обясни, че става въпрос за предмети с изключително висока ценност и значение. Предполага се, че са от втората половина на 4 век преди Христа.

Неслучайно има охрана. Сделката е била за 2 милиона евро. Но тяхната стойност е доста по-голяма и от историческа гледна точка, обяви шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Маскираните бяха негови служители. 

Обвиняемите са заловени при опит за продажба на венеца. Само той струвал 2 милиона евро. Останалите вещи били предадени доброволно от едно от лицата. Но се предполага, че целта му е била да запази много повече други подобни предмети.

При опита за сделка са арестувани седмина. Обвиняеми обаче са четирима, единият от които е дългогодишен служител на ДАНС. Последният имал ролята на посредник в сделката.
Днес предстои да се гледа мярка за неотклонение на обвиняемите.

Венецът тежи 400 грама, гривните са около 250 грама. Общото тегло е близо килограм, стана ясно още на пресконференцията.
Досъдебното производството е стартирано на 8 октомври по неотложност. Арестът е станал, след като е била предотвратена продажбата на венеца в Симеоновград.
Четиримата обвиняеми са българи. Трима от тях са осъждани, но за други престъпления. Чист се води само служителят на ДАНС, който работил в териториална дирекция от самото създаване на службата.

Групата е била следена няколко месеца. 

 

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
БАЙ ХОЙ (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
БРАВОС НА КОН.ПИ.ПЯ.И.СИ.ГО.НАВРЯ ! ЩО СКРИХТЕ МОМЕНТА КОГАТО ЕДИНИЯ ИМ КАЗА, ЧЕ СА МЕНТЕ И ГИ Е СЪСТАРИЛ С КАДМИЙ ? ЩОТО КАЗА ДА ПРОВЕРЯТ КАК ВЕЩИ ОТ ПЕТ ВЕКА ПРЕДИ ХРИСТА ИМАТ КАДМИЙ ОТКРИТВ ОСЕМНАДЕСЕТИ ВЕК ???? НЕ РАЗБРАХТЕ КОЙ КАЗА " АЛО ВАНЬО .." АМА СЕ ПРАВИТЕ НА АРХИМЕД И ШЕРЛОК !!!! 
0
0
До фокса (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
На какво играеш в момента? Или бродиш в гората с клечка?
0
1
fox81 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 1263 | Одобрение: 328
Нашата полиция от кога започна да използва боклуци, вместо истински автомати. Това нещо закачено на тях и за металекса не става!
Винаги верни!
3
1
театър (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
да вземат малко по улиците да свършат някаква работа
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама