Маскират „Гауда“ като наш кашкавал

19.03.2015 / 08:57 8

Вносен кашкавал се разфасова у нас и се продава като български, което е заблуда на потребителите. За това предупреди изпълнителният директор на Съюз „Произведено в Бълария“ Пламен Грозданов, пише "Преса". 

Най-често се препакетира „Гауда“ и се продава като роден кашкавал на цена 6,50 лв. за кг. За сравнение българският е от 11 до 14 лв. за кг. Според Пламен Грозданов във веригите има огромно количество жълти сирена, които са внос от Полша и Германия. Те са на значително по-ниски цени, защото производството там е силно субсидирано. До въвеждане на руското ембарго през 2014 г. стоката се изнасяше основно за Русия, но сега наводни пазари като нашия.

Това обаче ще доведе до масово затваряне на мандри. През следващите месеци се очаква 3-4 хил. души от този бранш да останат без работа. От друга страна, ще бъде нанесен голям удар върху животновъдите. В момента мляко почти не се изкупува и цената му падна до 40-45 ст. за литър, потвърди шефът на асоциацията на животновъдите Бойко Синапов. Браншът обаче се надява Брюксел да отпусне помощи на производителите.

Според председателя на асоциацията на млекопреработвателите Богдан Борисов ситуацията е драматична. На пазара има свръхпредлагане и затова мандрите в момента са спрели производството на млечни продукти. В складовете залежават над 5-6 хил. тона наши сирена.

Браншовата асоциация ще изпрати сигнали до агенцията по храните, че в няколко търговски вериги се предлагат вносни кашкавали като български. Шефът на агенцията проф. Пламен Моллов заяви, че веднага ще направи проверки, щом получи писмен сигнал. 

Следете 24 часа в денонощието най-ексклузивните новини от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
1
corector (преди 5 години)
Рейтинг: 5804 | Одобрение: 2544
Много от българските кашкавали са пълен боклук.Продават ги неузрели и не могат да се режат. Гаудата е вид с по-твърда консистенция и цвета му е по наситен, но не е лош кашкавал в никой случай.
12
0
karikatura (преди 5 години)
Рейтинг: 449 | Одобрение: 144
Ще залежава стоката при тези цени. Най-ефтиния български кашкавал започва на цена от 15лв. Сиренето вече гони 10лв , че ги и мина. Цените на хранителните продукти в страните от западна европа вече са по-ниски от нашите! За бога братя не купувайте.
Рисувам карикатура по снимка За повече информация
1
8
zakluch (преди 5 години)
Рейтинг: 30184 | Одобрение: 5644
УжаС! И млечните продукти съсипаха! :( Алчни гнусляри гадни!
Повече за мен тук Ключодържатели

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама