Масло от риган помага при 170 различни болести

30.04.2018 / 23:32 0

Оказва се, че маслото от риган е билков продукт, който се използва от библейски времена. Доказано е, че то убива паразити и вируси, бактерии и някои видове гъбички, освен това е антихистаминен продукт. От векове се използва за лечение на инфекции, като в същото време може да бъде спасително за страдащите от колит, както и стомашно или чревно възпаление.

Основната съставка в маслото от риган е карвакрол - силно антимикробно средство, използвано за консервиране на храни и за защита срещу плесени и други обикновени бактерии. Затова е средство с толкова добри терапевтични качества. И останалите съставки осигуряват защита срещу бактерии, предотвратяват увреждането, причинено от свободните радикали, действат като блокиращи алергени и спират растежа на раковите клетки.

Между другото:

Маслото от риган съдържа мед, калций, ниацин, цинк, бор, бета-каротин, витамини А, С и Е, калий, желязо и др. В книгата си “Практиката на ароматерапията” Жан Валне описва маслото от риган като заместител на противовъзпалителните лекарства за облекчаване на болката и е почти толкова силно, колкото морфинът. То е антиоксидант и стимулира жлъчния поток в черния дроб, като с това помага на храносмилането.

в-к Доктор

zdraveto.to

 

И още:

Маслото от риган е твърде силно, за да се ползва в чист вид, затова се смесва със зехтин в съотношение 1:4, което е идеално за усвояване на маслото от риган от организма. Използването на студено пресовани органик зехтин гарантира, че продуктът е 100% органичен и не съдържа химически замърсители.

 

Ползите от маслото от риган

Ето какви са полезните действия на маслото от риган, доказани с проучвания:

-антисептично

-антимикробно

-противогъбично

-противопаразитно

-противовъзпалително

-антиоксидантно

-антимутагенно и антиканцерогенно

-аналгетично

-имуностимулиращо

 

Срещу микроби, гъбички и паразити! Напоследък все повече антибиотици губят ефективността си срещу  бактериални инфекции. За сметка на това научните изследвания показват, че маслото от риган има силно антимикробно действие и може да подсили имунната система. Много от активните съставки на маслото от риган, включително карвакрол и тимол, са фенолни съединения. Именно те са отговорни за способността на маслото от риган да потиска растежа или да убива вредните микроби в човешкия организъм. Проучвания показват, че това масло е ефикасно срещу ешерихия коли, салмонела, стафилококи и др.

 

Изследвания са установили, че маслото от риган може бъде ефективно срещу различни гъбички и дрожди, включително Candida albicans. Когато нещо пречи на имунната система да работи нормално, гъбичките и дрождите могат да се развиват безконтролно. Изследвания доказват, че маслото от риган потиска растежа им, като ефектът зависи от дозата.

 

Изследователи от Университета на Западна Англия наскоро установили, че маслото от риган  е ефикасно срещу свръхустойчиви щамове на микроорганизми, които се откриват в някои болници. Те изследвали действието на диворастящ в Хималаите риган – той се оказал по-ефикасен от 18 различни антибиотика. Той убива резистентните към метицилин стафилококи, дори разреден в съотношение 1000:1.

 

При клинично изпитване е установено, че когато човек приема 600 мг масло от риган дневно, ефектът е, че маслото елиминира напълно чревните паразити при повечето пациенти по време на шестседмичното прилагане на продукта.

 

 

Силен противовъзпалителен ефект! Възпалението е нормална реакция на тялото като отговор на наранявания и инфекции. Но понякога това възпаление може да бъде  прекомерно или ненужно и дори да причини проблеми от типа на сърдечните заболявания и сезонните алергии.

 

Маслото от риган е богато на полифенола розмаринова киселина, която притежава доказан противовъзпалителен ефект. В клинично проучване пациенти със сезонни алергии приемали ежедневно розмаринова киселина или плацебо в продължение на 21 дни.

 

В сравнение с плацебо, при приемалите розмаринова киселина било отчетено значително подобрение на симптомите. Изследователите също така проучвали как работи розмариновата киселина. Те взели проби от носния секрет на пациенти и открили, че розмариновата киселина намалява броя на неутрофилите (белите кръвни клетки, които формират по-голямата част от възпалението) и еозинофили, друг вид бели кръвни клетки, които произвеждат вредни вещества, включително свободните радикали.

 

Този естествен противовъзпалителен ефект на активните съставки на маслото от риган обяснява използването му като лек срещу възпалителни заболявания като кашлица, астма, бронхит, ревматоиден артрит, диспепсия, дисменорея, акне, ухапвания от ансекоми, гангрени, заболявания на венците, зъбобол, псориазис, себорея, розацея и болки в мускулите.

 

Супер антиоксидант! Маслото от риган осигурява ефективна антиоксидантна защита срещу клетъчно увреждане, причинено от свободните радикали. Свободните радикали окисляват някои от молекулите, които съставляват клетките на организма. Това окисление е подобен на ръжда процес, който уврежда клетките. Свободните радикали са фактор при възпаления и дегенеративни заболявания, включително артрит, рак и сърдечно-съдови заболявания.

 

Маслото от риган съдържа мощни антиоксиданти като розмаринова киселина и кверцетин. При проучване от 2001 г. на различни лечебни билки е установено, че маслото от риган има капацитет за поглъщане на кислородните радикали (ORAC), четири пъти по-голям отколкото при боровинките, и над 12 пъти по-голям от този на портокалите и други плодове и зеленчуци. ORAC на ригана е по-висок дори и този на витамин E. Тестът за ORAC е един от стандартните методи за измерване на антиоксидантните свойства на храните. Колкото по-високи са стойностите на ORAC, толкова по-висока е концентрацията на антиоксиданти!

 

Лабораторните тестове показват, че антиоксидантните съединения в маслото от риган възпират окисляването на „лошия“ холестерол, който е основен причинител на сърдечни заболявания.

 

Има достатъчно проучвания, които откриват антимутагенен и антикарценогенен ефект от маслото от риган, затова се предполага, че то може да бъде полезно в профилактиката и лечението на рака.

 

Безопасност. Маслото от риган се понася добре. Възможни са стомашно-чревни разстройства, ако дозата се надвиши. При прекомерна употреба локално, може да се появи дразнене или обрив. Избягвайте контакт с очите – изплакнете незабавно, ако случайно масло попадне в окото.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама