Масови нарушения по морето: Работи се без трудови договори и без уточнено заплащане

13.09.2017 / 16:14 5

Снимка Булфото

Сериозен ръст на всички основни нарушения по трудови правоотношения отчиа Инспекцията по труда след проверките си по морските курорти, съобщи bTV.

Масово се работи без сключен писмен трудов договор, без разпределено работното време и с неуточнено заплащане на труда, съобщиха от пресслужбата на агенцията.

В рамките на кампанията са извършени 2033 проверки. Нарушенията, свързани с разпределението на работното време, са общо 900, по заплащането на труда - 360, а случаите на работа без трудов договор са 247.

Големият брой нарушения, свързани с работното време, може да се обясни с липсата на работна ръка в курортите. Най-често става въпрос за нерегламентираното полагане на извънреден труд, неспазване на изискванията за седмична и междудневна почивка, липса на документи на обектите, от които да е видно кой работник кога се е явил на работа и кога трябва да приключи работният му ден. За установяване на нарушенията на работното време се налагат по няколко посещения на обектите дори в един и същ ден. Необходимо е и съдействие на самите работещи, каквото обикновено инспекторите не получават.

Продължава затвърдилата се тенденция през последните години, след прекратяване на трудовото правоотношение, да се подават сигнали за неизплатена част от възнаграждението, която обикновено е договорена устно. От ИА ГИТ напомнят, че и пред контролните органи на агенцията, и пред съда работниците и служителите могат да претендират за неизплатени възнаграждения само до размера, договорен писмено в трудовите им договори. Когато сумата не е договорена писмено, Инспекцията по труда не може да защити правата на работещите. Подават се и сигнали за полагане на труд без сключен писмен трудов договор, когато лицето вече е напуснало работното място и нарушението не може да бъде установено от Инспекцията по труда.

По време на кампанията са съставени 529 акта за установяване на административни нарушения, свързани с трудовите правоотношения, и още 150 акта за нарушения на разпоредбите, регламентиращи осигуряването на безопасност и здраве при работа. Санкциите по Кодекса на труда са между 1500 лв. и 15000 лв., като могат да достигнат и до 20000 лв. при възпрепятстване на контролните органи от страна на работодателя.

След края на активния туристически сезон допълнителният ресурс, насочен към морските курорти, ще бъдат пренасочен към строителството. Дирекциите "Инспекция по труда" в области с голям обем строително-монтажни работи ще бъдат подсилени с командировани екипи от области с по-малко строителни обекти.

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
вуте (преди 10 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
на есен минаха да съберат рекета и който не плати доброволно акт 
2
1
(преди 10 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
идете и вижте в Албена,почти всички работници са черни грозни цигани,мошеника директор Станев след като изгони добрите туристи,изгони и добрите работници,но това не му пречи да трупа милиони,мръсен комунист,няма да го видите да се усмихне,все недоволен
10
0
... (преди 10 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Сега разбраха ли всички защо не могат да си намерят работници? Точно заради това. А до година будалите ще са още по-малко. Робовладелците пак ще плачат по телевизията, че няма ръботна ръка. Честито ... няма и да има докато от робовладелски строй не преминете към някакъв друг, без значение какъв.
16
0
еди кой си (преди 10 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ееее браво Инспекцията по труда откриха топлата вода!Нали всички знаем че по курортите е така! Какво толкова чудно има просто нашите "работодатели" са абсолютни търгаши!
19
0
БАЙ ХОЙ (преди 10 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
СЛЕД ОБСТОЙНИ ПРОВЕРКИ И ПРОУЧВАНИЯ В КРАЯ НА СЕЗОНА ОТ ИНСПЕКЦИЯТА ОТКРИХА:: ПРИ ЗАВЪРТАНЕ НА КРАНЧЕ С ЧЕРВЕНА ТОЧКА ОТ ЧЕШМАТА ПОТИЧА ТОПЛА ВОДА ! ПРЕДСТОИ АНАЛИЗ НА ОТКРИТИЕТО ОТ КОМПЕТЕНТНИТЕ ОРГАНИ !
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама