Масово правите голяма грешка с бананите у дома
Пиксабей
Бананите са едни от най-разпространените плодове във всеки дом и неслучайно.
Оказва се обаче, че голяма част от нас редовно правят една грешка, която ги разваля по-бързо.
Нека първо започнем с това какво трябва да се прави, за да запазим по-дълго свежестта им.
Феновете на бананите обичат да се запасяват с жълтия плод, тъй като този пълен с витамини универсален продукт е идеална закуска между храненията и може да се използва в безброй различни ястия.
Но как трябва да се съхраняват бананите, така че да останат свежи възможно най-дълго?
Следващите съвети ще ви помогнат да се възползвате по-дълго от своя банан!
Кое е правилно!
Дръжте ги на хладно и защитено от светлина:
Бананите трябва да се съхраняват при около 12°C, тъй като ще узреят по-бързо, ако са твърде топли.
Идеална е по-тъмна стая без пряка слънчева светлина. Следователно топлата кухня не е най-доброто място за вашите банани.
Поставете ги в хладилника:
Ако искате да съхранявате вашите банани правилно, със сигурност можете да ги съхранявате в хладилника.
Въпреки това, те трябва да са узрели, когато ги поставите, тъй като няма да узреят повече в хладна среда.
Няма никакво значение, ако кожата покафенее от студа, това няма да влоши вкуса .
Използвайте трик с лимонов сока:
След като бананът бъде нарязан и изложен на въздух, той бързо ще покафенее.
Ако искате да запазите резените банан свежи, поръсете ги с малко лимонов сок или сок от ананас – това е особено вкусно в плодови салати.
Ако резенчетата се завият херметически и се съхраняват на хладно, ще останат апетитни за по-дълго време.
Какво не трябва да се прави:
Опаковайте изцяло в найлон:
Никога не съхранявайте цял банан в найлонов плик.
Тези сладки лакомства ще изгният много бързо в топла и влажна среда и ще бъдат негодни за консумация.
Не ги съхранявайте директно до други плодове:
Оставете разстояние!
Ябълките, авокадото и т.н. ускоряват процеса на зреене – това не е добре, ако искате да запазите бананите си свежи за по-дълго.
Закачете ги!
Не натискайте кората на плода, ако искате да съхранявате бананите правилно. Закачането им вместо това ще предотврати появата на кафяви синини.
Знаете ли?
Бананите дори могат да бъдат замразени, за да останат свежи още по-дълго.
И в този случай е най-добре да използвате само зрели плодове.
Обелете бананите (в противен случай кората ще стане каша, когато бананът се размрази), след това пасирайте или нарежете на резенчета.
Замразете резенчетата върху поднос, за да предотвратите слепването им.
Банановото пюре е най-добре замразено във формички за лед.
След това ги поставете в торба за фризер!
Замразените банани могат да се съхраняват до 6 седмици и са идеални за разделяне на порции.
Просто добавете замразените порции директно към смути или оставете да се размразят в хладилника.