Масово правите грешка с прането на бельо в пералнята

11.07.2024 / 12:34 4

Пиксабей

Спалното бельо през лятото трябва да се пере по-често, отколкото през студения сезон. Той събира целия прах и бактерии, които са много изобилни в спалнята. Експертите препоръчват пране на спално бельо веднъж седмично в жегата и веднъж на две седмици в студения сезон.

При каква температура трябва да се пере? Всичко ще зависи от тъканта, от която е направена. Обикновено производителят посочва цялата информация за грижи върху на етикета. Ако материята е памучна, по-добре е да я перете при температура 60 градуса. Ако е коприна, фланел, сатен или други видове деликатни тъкани, тогава най-добрата температура ще бъде 40 градуса.

Преди пране е по-добре да обърнете спалното бельо навътре, за да запазите яркостта му.

Спалното бельо трябва да се суши в добре проветриво помещение или на балкона.

Как правилно да перете кухненските кърпи:

Такива неща трябва да се перат възможно най-често, тъй като те бързо абсорбират мръсотия, прах, мазнини и различни бактерии. Преди измиване, за да премахнете разяждащите петна, кърпите трябва да се накиснат и едва след това да се хвърлят в пералнята.

Не перете цветни тъкани с бели дрехи, защото ще посивеят. За да подсилите ефекта от прането, използвайте избелващи препарати и балсами, за да направите кърпите по-меки.

По-добре е изпраните кърпи да се сушат на чист въздух, но не под пряка слънчева светлина, за да не изгорят.

Могат ли кърпите и спалното бельо да се перат заедно:

Да, на пръв поглед може да изглежда, че прането на кърпи и спално бельо е печеливш и икономичен начин, но всъщност не е така.

Кухненските кърпи отделят влакна по време на пране, които могат да повредят и обезцветят спалното бельо. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Серж (преди 1 седмица)
Рейтинг: 182690 | Одобрение: 36120
Е...По него време автоматични перални нямаше още така разпространени. Аз притежавах гордостта на Варна - пералня "Елпром", с вграден на дъното нагревател и казан от неръждавейка...Ухилен След време, когато "Перла"-та навлезе масово, от тези перални правеха казани за ракия...Ухилен:silly:Ухилен
1
0
kjk (преди 1 седмица)
Рейтинг: 62006 | Одобрение: 8046
Стават изненади,някои перални го перат,други го варят!!!;)Усмивка:errm:     Дет казал оня: -Мойта пералня Руска,пере, простира,глади и готви!!!                                               - Брей му викат колегите,тез руснаци голяма работа,голям комбайн измислили!?!     - Не ,бе жена ми се казва Руска,успокоява ги той!!!:devil::woot::devil:
2
0
Серж (преди 1 седмица)
Рейтинг: 182690 | Одобрение: 36120
При пране на цветно и бяло заедно, най-често бялото пране се ОЦВЕТЯВА, а не посивява! Навремето бях си изпрал няколко потника и гащета с едни яркочервени хавлиени чорапи. В резултат получих тотално  педалско розово бельо, което моментално изхвърлих...:woot::silly:Ухилен

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама