Масово правите грешка с температурата в стаята през нощта

21.11.2023 / 16:08 1

Пиксабей

Неправилната температура в стаята може да ви докара много проблеми със съня.

Ако стаята, в която спите, е твърде гореща или студена, можете да забравите за добрата почивка. Някои имат навика да спят с широко отворени прозорци дори през студения сезон, докато други „запушват“ всички пукнатини, страхувайки се и от най-малкото течение, пише actualno.com.

Каква е най-добрата температура в спалнята за здравословен сън?

Изследвания по тази тема бяха проведени едновременно в няколко чуждестранни научни центъра и експертите стигнаха до заключението: за пълно възстановяване през нощта тялото ни се нуждае от така нареченото състояние на термонеутралност.

Около 30% от населението на света страдат от безсъние. Еднa от причините: неподходяща стайна температура. Тук ще разберем как температурата влияе на съня и какви показания на термометъра могат да се считат за идеални. Ето как изглежда това на практика:

- ако спите без одеяло и топла пижама - например през лятото, тогава в стаята трябва да има плюс 30 - 32 градуса;

- ако облечете любимата си пижама и се увиете в одеяло, тогава оптималната температура за спалнята е 16 - 19 градуса по Целзий.

През отоплителния сезон нашите апартаменти средно се затоплят до 22 - 24 градуса.

Ето защо, за да поддържате "правилната" нощна атмосфера, е препоръчително не само да проветрявате стаята през нощта, но и да оставяте прозореца леко отворен.

Хормонът мелатонин се произвежда по-добре при по-ниски температури, казват експерти.

Нарича се хормон на съня, както и на младостта и здравето. Тъй като именно мелатонинът регулира работата на цялата ендокринна система на тялото, хармоничния ход на нашия биологичен часовник, а също така е отговорен за силния имунитет.

Но за да заспите по-бързо, без да се мятате и да не броите овцете, и да спите добре, трябва да се съсредоточите върху повишаването на производството на мелатонин в организма. Ако успеете да се мушнете в леглото и да заспите преди полунощ, тогава смятайте, че сте късметлия: доказано е, че най-активният, оздравяващ и подмладяващ ефект на мелатонина се проявява между 12 и 4 часа сутринта.

Като цяло, за да се поддържа добър имунитет, както и добра почивка за мозъка, учените и лекарите съветват да спите 7,5 - 8 часа. Разбира се, по-кратък период на сън може да е достатъчен за някого, но за обикновения човек това е средната продължителност на съня, която все още се счита за най-добра.

Каква температура е подходяща за възрастни и деца над две години

Оптималният индикатор е между 16 и 19°C. Това се дължи на температурата на човешкото тяло. През деня тя се променя според циркадните ритми. Ако режимът ви не е нарушен, то вечер, когато вече ви се спи и се приготвяте за лягане, телесната температура започва леко да намалява поради вазодилатация. И ще продължи да пада през цялата нощ, достигайки най-ниска точка около 5 сутринта.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
skokos (преди 3 месеца)
Рейтинг: 7543 | Одобрение: 1378
Вече няма заспиване, цяла вечер ще гледам термометъра.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама