Матео Ренци: Италианското правителство може да падне

14.02.2020 / 16:09 0

Бившият италиански премиер Матео Ренци заяви, че италианското правителство може да падне, след като малката му партия вчера бойкотира заседание на кабинета за съдебна реформа, с която не е съгласна, а премиерът Джузепе Конте намекна, че е готов да подаде оставка, предаде Ройтерс.

Центристката партия на Ренци "Италия Вива" е партньор с управляващата коалиция заедно с антисистемното "Движение 5 звезди" и левоцентристката Демократическа партия, но Ренци непрекъснато дава повод за разпри в правителството, откакто то бе съставено септември. Макар че изследванията на общественото мнение отреждат на неговата партия едва около 4 процента от вота, нейната подкрепа е от ключово значение в парламента и особено в Сената, където правителственото мнозинство е много малко. На заседанието вчера, което Ренци бойкотира, кабинетът одобри реформа за давността, която предвижда прекратяване на съдебния процес, ако до присъда не се стигне в определен срок, предава БТА.

След като премиерът Джузепе Конте призова за единство между враждуващите партии, Ренци, който е против реформата, предизвика Конте да си търси нов коалиционен партньор.

"Ако Конте иска да състави нова управляваща коалиция, ние няма да имаме нищо против - на добър час! Ние обаче никога няма да се откажем от една идея, за да си запазим креслата", написа Ренци във Фейсбук.

Партията на Ренци бе заплашила, че ще внесе вот на недоверие срещу министъра на правосъдието Алфонсо Бонафеде, виден представител на "Движение 5 звезди".

"Ако това се случи, ще действам съответно", заяви в отговор Конте, намеквайки, че може да подаде оставка, ако Ренци внесе такъв вот. "Не искаме да заменяме "Италия Вива" в коалицията, но те трябва ясно да кажат какво точно искат", поясни премиерът.

Социологическо изследване питване от тази седмица на института ИПСОС показа, че според 8 процента от италианците Ренци действа за доброто на страната, а 85 процента са на мнение, че е воден от личен интерес.

"На теория, подобно напрежение би могло да доведе в крайна сметка до падане на правителството, но ние не смятаме, че ще се стигне дотам и очакваме вчерашната криза да отшуми", коментира днес банка "Уникредит". Според нейния доклад една правителствена криза няма да доведе до разпускане на парламента и предсрочни избори, поне не преди референдума за конституционната реформа, насрочен за края на март.


 

PETEL.BG се дистанцира от самото начало от съобщаването като извънредна новина на броя на починали стари хора в Италия, Испания и други страни с голям процент възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да показват, че има някакво увеличение на средната сезонна смъртност в нито една от страните, което да налага тази статистика да се съобщава като извънредна новина. 

Информирайте се от достоверни източници! 

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финсова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама